Tecrübe paylaşımının sektördeki yeni girişimciler için çok önemli olduğunun altını çizen Hekim İlaç CEO’su Murat Doğan: “Yeni girişimlerin ülkemiz sağlık sistemine ve insanımıza katkı sağlayacağını düşünüyor ve bu türde girişimleri olan meslektaşlarıma süreci anlatarak danışmanlık veriyorum.” dedi

 

Hekim İlaç CEO’su Murat Doğan ile genç bir şirket olmasına rağmen sektörde yerini sağlamlaştıran Hekim İlaç’ın başarı hikâyesini konuştuk.

  • -Hekim İlaç olarak 2012 yılından bu yana çalışmalarınızı sürdürüyorsunuz. Öncelikle kuruluşunuzdan ve amaçlarınızdan başlayarak sizleri tanıyabilir miyiz?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı olarak, öncelikle çocukların günlük gereksinimlerine uygun çözümler sunmak amacıyla Hekim İlaç’ın kuruluşunu gerçekleştirdim. Şirketi kurduğum yıllarda bazı özel hastalıklar için gereken ürünlerin birçoğu yoktu ya da yurt dışından geldiği için çok pahalı oluyordu. Günümüzde halen bu sorunu yaşıyoruz. Bende hem yerli hem kaliteli, ihtiyaca yönelik ürünler üretme ve ilaç ile ilgili Ar-Ge çalışmaları yapma hayalimi gerçeğe dönüştürdüm.
Hekim İlaç olarak, gerek çocukların gerekse yetişkinlerin ihtiyaç duyabileceği takviyeler üzerinde Ar-Ge çalışmalarımızı yürütüyoruz.
Kuruluşumuzun amacına uygun olarak çalışmalarımızı sürdürüyor, yeni ürün ve markalarımızla portföyümüzü her geçen gün geliştiriyoruz.
Hayalimiz; bu üretkenliği kalite ve bilimsel çalışmalarla daha ileriye taşıyıp, dünya pazarında önemli bir rol almak.

  • -Bazıları için cesaret bazıları içinse çılgınlık olarak nitelendirilebilecek bir adım atarak kurduğunuz firmanız şu an geldiğiniz noktada sektörde kendini ispatlamış bir konumda. Bu başarıya ulaşmanız nasıl mümkün oldu?

Büyük hayallerle kurduğumuz şirketimiz sektörde çok güçlü rakiplerle mücadele etmek durumunda kaldı. Ancak bizi de güçlü kılan nokta, şirket sahibi olarak bir pediatrist olmam ve pediatrist arkadaşlarımın da desteklerini devamlı yanımda hissetmem oldu. Geliştirdiğimiz formülasyonlar,  markalarımızın etkileri ve aldığımız olumlu geri dönüşler bizi cesaretlendirerek, yolumuzu açtı ve nihayetinde başarıya ulaştık. Sektörün içine girdikten sonra sanayi ve satış arasında pek çok unsurla tanışıp, bilgi ve tecrübemizi daha da artırdık.

Bu işe çılgın bir girişim olarak başladık ancak en önemli sermayemiz bilgimiz ve mesleğimiz oldu.

En nihayetinde pek çok fedakârlık ve disiplinli bir çalışmanın sonucunda ismimizi sanayinin önde gelenleri kadar, sahada da duyurmaya başladık. Şu anda hem ihracat yaptığımız ülkelerde, hem de iç piyasada kendimiz hakkında konuşulanları duyuyor ve mutlu oluyoruz.

  • -Hekim İlaç’ın ürün portföyünden kısaca söz eder misiniz?

Ürünlerimiz daha çok bilimin öncüsü olan, en yeni keşifleri raflara koymayı hedefleyen bitmiş ürünlerdir. Bu konuda yeni ürün içerikleri üretim sürecinin öncesinde Ar-Ge ile desteklenerek geliştirilmektedir.

Ürün portföyümüzde çocuklar için büyüme ve gelişmeyi destekleyen bir serimiz mevcut. Bu seri içerisinde olan Argivit markamız, uluslararası bir yayınlara da konu olmuştur.

Şirketimizin ayrıca,  içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarına katkıda bulunan ürünleri ve kozmetik ürünleri de piyasada mevcuttur.  Şu sıralar yurt dışındaki partnerlerimizle geliştirmekte olduğumuz yeni ürünlerle de çok kısa bir süre sonra Avrupa ve Türkiye pazarında yer almayı hedefliyoruz.

Vitamin ve gıda takviyelerinde tüketiciler tarafından mutlaka “Güvenilir Ürün Sertifikası” aranmalıdır.

Eczane dışında internet üzerinden satılan sahte vitamin tabletleri halk sağlığını tehdit etmektedir. 

Biz Hekim İlaç olarak, ürünlerimizi Türkiye Eczacılar Birliği’nin üretim tesisi Novagenix’te üretmekteyiz.

  • -Her geçen gün ilerleyen teknoloji nedeniyle medikal alandaki tüm ürünler için Ar-Ge çalışmaları büyük önem arz ediyor. Ar-Ge konusunda politikalarınızdan da bahseder misiniz?

Röportajın başında çocuk hekimi olduğumu paylaşmıştım. Bir taraftan da hala akademisyen olarak görevime devam ediyor ve çocuklarımızın sağlıklı büyümesi için çalışıyorum. Aynı zamanda da iki kız çocuk babasıyım ve çocuklarımı yetiştirirken onların ihtiyaçlarını göz önünde bulunduruyorum.

Yeni ürün geliştirirken özellikle markamızı tanıyan, ailemizin bir parçası olan annelerimizin taleplerini dikkate alıyoruz. Onların çocuk yetiştirirken yaşadıkları problemleri çözmeye yönelik ürünler tasarlıyoruz. Başta sosyal medya kanallarımız olmak üzere, tüm iletişim kanallarımızdan bizimle diyaloğa geçen kullanıcılarımızın görüşlerini oldukça önemsiyoruz.

Ar-Ge konusuna gelecek olursak…  Biz teşvik veya proje ortaklığı hiç yapmadık. Şu anda iki özel kurumla yürüttüğümüz projelerimiz mevcut. Bunlardan biri ilaç, diğeri ise dezenfeksiyon geliştirilmesi konusunda. Bu Ar-Ge birimleri genelde bizim iştirak ettiğimiz her biri kendi özel ilgi alanları olan merkezler olup, bitmiş üründe güçlü olmamıza katkı sağlıyorlar.

  • -Hekim İlaç’ın uluslararası alanda da çalışmaları var mı? Dünya çapında bir marka olmak adına ne gibi adımlar atıyorsunuz?

Ürünlerimizin uluslararası alanda satışı için girişimlerimiz mevcut. Marka onayları ve üretim süreci yönünden çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuda ülke ekonomisine katkı sağlayacak her alanda bulunmak ve ülkemizi Avrupa’da temsil etmek bize gurur verecektir. Bu konuyla ilgili yoğun çalışmalarımız olup, birkaç ülke ile yatırım ortaklığı görüşmeleri de sürüyor. Büyük bir yabancı üniversiteden de ürünlerimizin ortak çalışılması konusunda teklif aldık. Bu sürecin çok dikkatli ve özenle sürdürülmesi gerektiği kanaatindeyiz. Biz de elimizden geldiğince süreci yönetmeye çalışıyoruz.

  • -Sağlık sektörünün ne kadar önemli olduğuyla çok zorlu bir süreçten geçerek yüzleştiğimiz bir dönemdeyiz. Peki, bu sektörde fark yaratmak nasıl mümkün oluyor sizin açınızdan? Ve sizin hikâyenizden ilham alarak bir adım atmak isteyen meslektaşlarınıza ne söylemek istersiniz?

Meslektaşlarımla birlikte ben de bu süreci aynı koşulları yaşayarak deneyimledim. Özel bir hastanede yöneticilik yaparak ve yoğun bakım işletmesine katkı sağlayarak pandemide ülkemize hizmet etme fırsatım oldu. Ben bu alanda başarılı olduysam, tüm meslektaşlarım yapabilir. Sadece yol arkadaşlarını ve ortaklıklarını tercih ederken çok dikkatli olsunlar.

Yeni girişimlerin ülkemiz sağlık sistemine ve insanımıza katkı sağlayacağını düşünüyor ve bu türde girişimleri olan meslektaşlarıma süreci anlatarak danışmanlık veriyorum. Tecrübe paylaşımı bu noktada yeni girişimler için oldukça faydalı oluyor. Keza, biz de zamanında yaşadığımız başarısızlıklardan ders aldık ve bu dersler başkalarına aktaracak tecrübelere dönüştü. Ezcümle, bu zamana kadar edindiğimiz bilgi ve birikimi her zaman değerli meslektaşlarımızla samimiyetle paylaşıyoruz. Tabi ki onlar da bu sektörün en emektar oyuncuları ve bu sektörde istedikleri alanda aktör, yönetmen veya şirket sahibi olabilirler. Bunu fazlasıyla hak ettiklerini düşünüyorum.

 

Ekonomist.com



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat