2012 yılı SGK-TEB İlaç Temin Protokolü 1 Şubat 2012 - 31 Aralık 2015 tarihleri arasında yürürlükte kalmış, daha sonra 01.01.2016-31.03.2016 tarihleri arasını kapsayan ekonomik talepler hariç geçici protokol yapılmıştı. Geçici Protokol’ün süresinin dolması üzerine 1 Nisan 2016 tarihinde yeni ve 4 yıl devam edecek SGK-TEB İlaç Temin Protokolü imzalanarak yürürlüğe girdi.

Protokol öncesi görüşmelerin odak noktasını ekonomik talepler oluştursa da gerek görüşme sürecinde iki taraf arasında oluşan denge, gerekse engelleyici değil olumlu bakış açısı ve örgütsel/mesleki dayanışma dikkat çekiciydi.

Kuşkusuz ekonomik talepleri ilgilendiren kısımlar için birşey söylemek güç. Bunu serbest eczacılar zaman içerisinde yaşadıkça değerlendireceklerdir. Ekonomik talepler, bir meslek örgütünün mücadele çerçevesinin en başında gelen konulardandır ve doğal olarak fazladan bir mücadele ve müzakere etkinliği gerektirir.

Öte yandan Protokol, sadece yapılma biçimi bakımından değil, içeriği bakımından da önceki sorunların iyi hazmedildiği, üzerinde düşünüldüğü ve çalışıldığı bir metin izlenimini vermektedir. Çözüme dönük, pragmatik düzenlemeleri var. Kimi konular ise bilindiği fark ettirilerek geçici ya da ara çözümlere dayandırılmış.

Bu noktada altına mim konulması gereken en önemli konuyu ise atlamamak gerekiyor: İlaç ve eczacılık sorunlarının odak noktası “Eczane İlaç Protokolü” değildir. Çok önemlidir. Özellikle ekonomik güçlüklerin doğduğu dönemlerde dikkat gerektirir. Ancak ağırlık noktası değildir. Zeminin sürekli olarak protokole, gündelik işlere ve ekonomik sorunlara çekilmesi bütünün görülmesine engel olabilir.

Gelelim Protokol’ün yürürlüğüne ilişkin düzenlemelere…

Yeni Protokol’e göre, ‘2 Mayıs 2016’ya kadar “Tip Sözleşmelerin” imzalanarak SGK’ya teslim edilmesi gerekiyor. Bu tarihe kadar sözleşme yapılmaması halinde eczacının mevcut sözleşmesi feshedilmiş sayılacak.

Üç aylık geçici sözleşme bedelsiz olmasına karşın bu sözleşmeden bir bedel alınacağı ve bunun yeni sözleşmenin 7.19 maddesine göre eczanelerin bir önceki yıl satış hasılatına göre kademeli hesaplanacağı anlaşılıyor. Esas itibariyle ekonomik taleplerin sahiplenilmesi bakımından “Tip Sözleşmenin” bu seferlik de bedelsiz olması eczacıya desteğin gücünü artıracaktır.

Protokol’ün geçerlilik süresi ilk defa 4 yıl olarak belirlendi. Başka bir deyişle Protokol 1 Nisan 2016-1 Nisan 2020 tarihleri arası yürürlükte kalacak. Bu gerçekten uzun bir süre. Ancak ilk 2 yılın sonunda genel değerlendirme görüşmeleri yapılacağı ve mali konularda bir önceki yılın hesaplamaları dikkate alınarak, enflasyon oranında güncelleme yapılacağı öngörülmüş. Enflasyon oranında yapılacak iyileştirme düzenlemesi ise SGK ile TEB arasında belirlenecek kriterler çerçevesinde yapılacak.

Protokol’ün belirsiz kalan yanlarından birisinin geçerlilik süresi, yenileme ve gözden geçirme pratiği olduğu gözüküyor. Zira Protokol’ün 2+2 yıl, toplam 4 yıl yürürlükte kalacağı, ancak 2 yılın sonunda genel görüşme yapılacağından, ardından revizyon görüşmelerinden bahsedilmekte, bu arada yürürlük maddesinin dışında 7.1 maddesinde de “Kurum’la eczane arasında bu protokol esaslarına göre her yılın Nisan ayında sözleşme yenilenir” hükmü bulunmaktadır.

İster SGK ile TEB arasında imzalanan protokol, isterse eczane ile SGK’nın ilgili birimi tarafından imzalanan sözleşme olsun bunların ortak bir yürürlük maddesi olmalıdır. Sonuçta hepsi bir gözden geçirmedir. Kavramların da tanımlar kısmında belirtilmesi gerekir. Ayrıca her yıl Nisan ayında sözleşmenin yenilenmesi eczacıya her yıl yeniden satılması demektir. Hatırlanacağı üzere, 2012-2015 sözleşme döneminde yenilemede güçlükler çıkmış, hatta değiştirilmeksizin aynı sözleşme Kurum’a verilmiştir.

Protokol’e ilişkin bu genel girizgahtan sonra yapılan düzenlemelerin ayrıntıları her hafta bu köşeden irdelenmeye devam edilecektir.

 

https://twitter.com/_FevziCakmak_

f.cakmak@eczacininsesi.com



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat