6197 sayılı temel eczacılık yasası, 31.05.2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 6308 sayılı yasa ile değiştirildi.

Değişiklik ve eklemelerle ilgili olarak 6308 sayılı yasanın 9. maddesine geçici maddeler konulmak suretiyle, nüfusa göre eczane açılmasına ve nakline dair sınırlamalara ve yardımcı eczacı olarak çalışma zorunluluğuna dair kazanılmış hakların belirlenmesine (Geçici Madde 3) ve yasaya işlerlik kazandıracak Yönetmelik için çıkarılacak son tarihi belirtilmeye (Geçici Madde 4) çalışıldı.

Geçici maddeler için “yapıldı” demek yerine “çalışıldı” demek yerinde bir tanımlama olacaktır. Çünkü iki geçici madde ile varılmak istenilen hiçbir amaç henüz gerçekleşmiş değil. Ne kazanılmış hakların uygulamasının nasıl olacağı belirginleşti; ne de Geçici 4. madde ile konulan “Yönetmeliğin 6 ay içinde çıkarılacağı” şeklindeki kanun hükmü yerine getirilebildi.

Kim neyi, nasıl yapıyor bilen yok.

Böylece adı geçici madde olan hükümler, kalıcı olmuş gibi görünüyor.

Bu arada kazanılmış haklarla ilgili olarak kapatılan eczaneler hakkındaki düzenleme eksikliği giderilemediği gibi, “torba”lı kanunlardan birinin içine de atılmış değil. Öte yandan yönetmelik çıkmadığı için kanunun çıktığı 31.05.2012 tarihinden sonra yapılan devir ve nakillerle ilgili uygulama da tamamen askıda…

Sonradan yönetmelik çıkarıp; yasa ile yönetmeliğin çıkış tarihi arasında yapılan işlemler için geçmişe dönük bir uygulama yapılması ise fırtınanın kopacağı an olacaktır. Umarız bu yola gidilmez ve daha uygun bir çözüm bulunur.

Böyle bir durumda, yönetmeliğin 6 ay içinde çıkarılması gerektiğini düzenleyen Geçici 4. madde hükmüne uyulmaması, yani açık, net bir kanun hükmünün yerine getirilmemesi dururken, sadece eczacıdan yükümlülüklerini yerine getirmesini beklemek ve sorumluluk istemek çok büyük haksızlık olur.

Anlaşılacağı üzere geçici maddeler her durumda sıkıntı yaratmaya devam edecek. Bu sadece kanun metninin yetkin bir şekilde düzenlenememesinden değil, uygulamaya ilişkin eksikliklerden de kaynaklanıyor. 

Geçici maddeler için en uygunu; özel bir kanun çıkarılıp yeniden düzenleme yapılması, bu olmuyorsa, hiç değilse artık yeni kanun yapma tekniği olan “her derde deva” torba kanunlardan birine, “yönetmelik çıkıncaya kadar 6308 sayılı yasa ile getirilen düzenlemelerin ertelenmesini” öngören bir madde koyulması olacaktır.

Özellikle Geçici 3. maddede “nüfusa göre eczane açılmasına ve nakline dair sınırlamalara” ilişkin tanınan bir defalık kazanılmış hakkın uygulamasındaki belirsizlikler, kazanılmış hak kavramının kapsamı, düzenlenemeyen durumlar daha çok tartışılacağa benziyor.

 

 

f.cakmak@eczacininsesi.com



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat