2012 yılı SGK TEB İlaç Temin Protokolü 1 Şubat 2012 tarihinde yürürlüğe girmiş, 1 Temmuz 2015 tarihinde süresi dolmuş, ancak yenisi yapılamadığı için, Protokol’ün 9.1 maddesi uyarınca 2015’in sonuna kadar kendiliğinden geçerli olmuştu.

Ancak 31.12.2015 tarihinde 3 aylık geçici bir dönem için ekonomik talepler hariç diğer konuları kapsayan Protokol imzalandı. 01.01.2016-31.03.2016 tarihleri arasında geçerli olacak Protokol metni Eczacının Sesi E-Gazetesi’nde, SGK ve TEB’in web sitelerinde yayınlandı.

Protokol’ün üç aylık olduğu, ekonomik taleplerle ilgili hususların da üç ay içinde neticeleneceği 9.1 maddesinde şöyle belirtiliyor: “Bu Protokol 01.01.2016 tarihinde yürürlüğe girer. 31.03.2016 tarihine kadar geçerlidir. TEB tarafından Kuruma gönderilen taslak protokol metnindeki ekonomik talepler, taraflar arasında 31.03.2016 tarihine kadar görüşülüp neticelendirilecektir. 31.03.2016 tarihine kadar yapılacak olan yeni protokol çalışmaları kapsamında taraflarca Protokol maddeleri üzerinde görüşmeler yapılacaktır.

Şu halde 3 aylık gibi görünse de aslında Protokol imzalanmış, değişiklik ve eklemelerle yürürlüğe girmiştir. Ancak ekonomik talepler, Ekonomi ve Koordinasyon Kurulunun gündemine hemen alınamayacak olduğu gerekçesiyle 3 aylık sürede değerlendirilmek üzere Protokol dışı tutulmuştur.

Buna karşın sürece ve protokol metnine bakıldığında, üç aylık sürede sadece ekonomik talepler değil diğer tüm maddeler hakkında değerlendirme yapma şansı her iki taraf için doğmuş, bir tür deneme sözleşmesi ortaya çıkmıştır.

Böyle olmakla birlikte, Protokol’ün değişmeme, bu haliyle devam etme olasılığı da vardır. 9.1 maddesinin son cümlesi “Süre bitiminde herhangi bir nedenle protokolün imzalanamaması durumunda görüşmeler devam eder, yenisi imzalanıncaya kadar bu Protokol hükümleri geçerlidir” şeklinde olup, bu riske kapı aralamaktadır.

Yeni Protokol’e göre, 1 Şubat 2016’ya kadar “Tip Sözleşmelerin” imzalanarak SGK’ya teslim edilmesi gerekiyor. Bu tarihe kadar sözleşme yapılmaması halinde eczacının mevcut sözleşmesi feshedilmiş sayılacak.

Eczacının Sesi E-Gazetesinin 31.12.2015 tarihli haberine göre, Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Ecz. Arman Üney’in facebook hesabından bu protokole bağlı olarak basılacak ve SGK ile imzalanacak sözleşmelerin eczacılara ücretsiz dağıtılacağını söylediği, duyuruldu. (http://eczacininsesi.com/index.php?yon=haber&id=8344). Facebook hesabından “Sözleşmeler ücretsiz olacak!” başlığıyla yapılan açıklamada, “..01.02.2016 tarihine kadar yenilenmesi gereken sözleşmelerin basım işlemlerine başlanmış olup meslektaşlarımıza ücretsiz olarak dağıtılacaktır. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi önümüzdeki günlerde eczacı odalarımıza ve üyelerimize duyurulacaktır.” denilmektedir.

Hatırlanacağı üzere, Eylül ayında TEB’in hazırladığı taslak metin ile SGK tarafından hazırlanan taslak metnin karşılaştırmalı tablosu TEB’in web sitesinde yayınlanmıştı. Bu karşılaştırmalı tablodaki TEB’in kabul edilmeyen çok sayıdaki önerisi dikkate alındığında, 31 Mart 2016’ya kadar maddeler üzerinde değerlendirme ve müzakerenin hızlanarak devam edeceği anlaşılıyor.

Üç aylık sözleşmede, taslak metinlerde isabetle ortaya konulan kimi hususların değişmediği görülmektedir. Buna karşın, sınırlı sayıda maddede keskin ve yeni sayılabilecek değişiklik ve eklemeler yapılmıştır. Örneğin çok önemli ve isabetli bir değişiklik olarak, -indirgemeci bir tanımlamayla- “yönlendirme veya reçete toplama” dediğimiz fiil, sözleşmenin “cezai şartlar ve fesih maddeleri” arasından çıkarılmış, yaptırımı 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’a bırakılmıştır.

31 Mart 2016 tarihine kadar devam etmesi planlanmakla birlikte, görüşmelerin durumuna göre bu tarihi aşması olasılığı da kuvvetli olan yeni Protokol için bir yandan uygulama, geri dönüşler, eksikler ve yapılacaklar tartışılırken, biz de bu sürede Protokol’le getirilen değişiklikleri ve yapılan eklemeleri ayrıntılı olarak sonraki yazılarda anlatmaya çalışacağız.

 

https://twitter.com/_FevziCakmak_

f.cakmak@eczacininsesi.com



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat