Bağlı bulunduğum İstanbul Eczacı Odası, eczanelerimizin çalışma saatlerini 3 Ekim pazartesi tarihinden itibaren 09.00-19.00 olarak belirledi. Yani gün boyu kesintisiz 10 saat, nöbetler hariç haftada 60 saat.

Mevcut çalışma saatlerinden birçok eczacının rahatsız olduğu bir gerçek. Ancak, İstanbul gibi bir metropolde çalışma saatleri nasıl düzenlenirse düzenlensin, bazılarımızın beğenmeyeceği, rahatsız olacağı da ayrı bir gerçek.

Sosyal medyada yer alan bu konudaki yazışmalara baktığımızda her bir meslektaşım olaya kendi konumundan yaklaşıyor.

Ağırlıklı olarak da, eczanelerimizde sattığımız ilaç dışı ürünlerin satıldığı mağazaların çeşit ve sayılarının artması ve bu dükkânların sabah erken saatlerden gece geç vakitlere kadar denetimsiz açık olması, eczane çalışma saatlerinin kısaltılması durumunda alıcıların eczanelerden uzaklaşarak, bu mağazaları tercih edeceği, bu nedenle ilaç dışı ürünlerdeki pazar avantajının eczanelerin aleyhine döneceği endişesi dillendirilmekte.

Diğer yandan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının iş müfettişleri İstanbul’da çalışma mevzuatı yönünden denetimlere başladılar. Bazı eczanelerde tutanaklar tutuldu. Suriyeli sığınmacılarla birlikte kayıt dışı işçiliğin ayyuka çıktığı bir dönemde eczaneler hedef tahtasında…

Eczane sahibi eczacılar ekonomik olarak var olabilmek, varlığını sürdürebilmek ile İş Kanunu hükümleri arasında sıkışıp kalmış durumdalar.

İstanbul Eczacı Odası yönetimi, eczanelerimizin çalışma sürelerinin irdelenmesi ve açılım sağlanması amacı ile çok doğru bir kararla 2 ay önce komisyon oluşturdu. Bu komisyona eczacılık dinamiklerinden temsilcileri dâhil etti. Ancak, Sağlık Bakanının oda yönetimini, görevden alınması istemiyle mahkemeye vermesi bu komisyonun devamlılığını engelledi.

Umarım bu komisyonun varlığı ve çalışması devam eder.

Şahsi görüşüm, bu komisyonun üstlendiği misyonun sadece “eczaneler şu saatte açılsın, bu saatte kapansın” diye ahkâm kesmenin haricinde eczanelerin nasıl ve ne şekilde çalışabileceğini irdelemek, yasal değişiklikler konusunda öneriler geliştirmek konusunda adımlar atılmasının öncülüğünü yapabileceği yönündeydi.

Yazı başlığının konusuna dönersek;

- Eczanelerimizin kesintisiz çalışma saatlerinin uzunluğu, kendimize yeterli zamanı ayırmamızı engellemenin haricinde eczanelerimizde çalışacak kalifiye eleman bulmamızı da zor hale getiriyor.

- Eczanelerimiz iş müfettişlerinin hedef alanında. Bu da birçoğumuzun ödeyebileceği miktarların çok üzerinde cezalarla karşı karşıya gelmesine neden olacak.

Ancak, şuna da bir açıklık getirmek gerekiyor. Eczanelerin çalışma saatleri ile çalışanların iş kanunu hükümleri gereği belirlenen çalışma süreleri aynı anlamlar ifade etmiyor. İş müfettişlerinin inceleme konusu eczanelerin çalışma saatleri değil, çalışma süreleri içersinde elemanlarımızın ne kadar süre çalıştığı.

Bu konuda yazılarımda önceden de çok fazla irdeleme yaptığım için sözü uzatmak istemiyorum. Yalnız şu bir gerçek ki, her birimiz kendi özelimizden biraz fedakarlık ederek eczanelerimizin çalışma süreleri için ortak bir paydada buluşabilmek zorundayız.

 

 

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com

Tel : 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat