Efsaneye göre; Siraküza kralı Dionysos, "kral olmanın çok rahat ve güzel olduğunu" savunan yakın dostu Demokles’e ders vermek için onu yemeğe davet eder. Bu yemekte de "bu mutluluğu senin de tatmanı istiyorum" diyerek tacını ve tahtını Demokles’e verir. Kralın kaftanını giyen ve tacını takarak tahta oturan Demokles büyük bir hoşnut içinde etrafına bakınırken başının üstünde sallanan at kuyruğu kılına bağlı keskin kılıcı görür.

Genelde iktidarın gücünün yanında riskleri de olduğunu belirtmek için kullanılan "Demokles’in kılıcı" deyimi benzer olaylar ve hatta hiç ilgisi olmayan olaylar için de günümüzde söylene gelmektedir.

Dışarıdan bakıldığında bir çok kişi için eczacılık mesleği, özellikle eczane eczacılığı rahat, bütün gün oturulan, raftan aldığı ilacı hastaya verip parayı cukkalayan(!) bir meslek dalıdır.

Hatta bu algı mahkeme kayıtlarına dahi girmiştir. İlaç fiyatlarının düşürülerek eczacılar aleyhine haksız kamulaştırma yapıldığı iddiası ile Sağlık Bakanlığı’na karşı açtığım davada TC Ankara 5. İdare Mahkemesi verdiği kararında (E.2008/344, K.2008/492) "Bu durumda, çok geniş bir pazara sahip olan ve yüksek kar oranları ile satışı mümkün bulunan ilaçların ...... davacının uğradığı bir zarardan söz etme imkanı bulunmamıştır." ibaresine yer vermiştir. (Bu dava nedeni ile de Bakanlık emri ile eczanem İl ve ilçe Sağlık Müdürlüğü tarafından bir haftaya yakın süre boyunca incelenmişti).

Bu dava esnasında ve karardan sonra da ilaç fiyatlarında yüzün üzerinde düşüşler oldu.

Sözü şuraya getirmek istiyorum...

Dışarıdan bakıldığında çok rahat görülen mesleğimizi sürdürebilmek hiç o kadar kolay değil ve çoğu bakanlık ve SGK kaynaklı tehdit ve risk altında.

Medula sistemi üzerinden SGK’lı hastaların ilaçlarını içeren her reçetenin karşılanması başlı başına risk içeriyor. Teşhisi, e-reçete yazılamadı ibaresi, protokol no’su, ilacı alanın kimliği, devamlı olarak tek taraflı değişiklik yapılan SUT uygulamaları .... Örneklemeye takılırsa bilmem kaç katı para kesintisi. Hele ki, hasta "ilacımı almadım" derse ayıkla pirincin taşını.

Geçen bir yazımda "aman dikkat" demiş, gereksiz eczacı mağduriyetleri oluşturulmaması gerektiğini belirtmiştim.

Neden mi?

Kamuoyuna "af kanunu" olarak lanse edilen 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun eczanelerin fiili envanterinde olduğu halde rafında mevcut olmayan ilaçlar için maliyet bedelinin yarı KDV’sini ödemek şartı ile kayıtlarından çıkarmalarını sağlıyordu.

Yani adı üstünde "Stok Affı". İster yararlanırsınız, istemezseniz yararlanmazsınız.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu da hemen akabinde dadi ki; "Eeeyy eczane sahibi eczacılar. ITS stokları ile eczanelerinizin raf stoklarını eşitleyin". Niye ki? Zaten bir şekilde üzerinize fazladan kayıtlı görünen karekodlar miyad tarihi geçince kendiliğinden sistemden düşürülebilir.

Şimdi gelen haberler ne yazık ki önceki yazımda belirttiğim endişelerimi doğruluyor.

Bazı bölgelerde İlçe Sağlık Gruplarınca yapılan toplantılarda sözlü olarak "Her gelişimizde stoklarınızı kontrol edeceğiz. Reçetesiz satış yapamazsınız. Gerçi hekim sayısı yetersiz, bu nedenle reçetesiz satışlarınıza göz yumabiliriz. Ama bir şikayet olursa cezai işlem  uygularız" şeklinde söylemler olduğu meslektaşlarımızca iletilmekte. Cezai işlem ise kutu başı 5326 sayılı Kabahatler Kanununda belirtilen para cezası.

Alın size bir başka tehdit.

Biraz sesini çıkaranın ocağına itina ile incir ağacı dikilir.

Önceden de söyledim, yine söylüyorum. Eczanelerde İTS kayıtlarının bire bir tutması bu alt yapı ile olası değildir. Elektrik kesintileri, sistem ve program arızaları mutlaka kayıtlarda hatalara neden olacaktır.

Ayrıca OTC yasası ya da yönetmeliğinin gündemde olduğu şu günlerde bu uygulamaya tabi olacağı çok açık ilaçlar için mağduriyet yaratmak niye?

Eğer bir davranış suç ise, bu o davranışı yapan herkes için geçerlidir. İstediğime uygularım, istediğime uygulamam anlayışı hem hukuka hem de vicdani duygulara aykırıdır.

Yani demem o ki sevgili dostlar, eczacılık mesleği, hele ki eczane eczacılığı öyle dışarıdan gördüğünüz gibi rahat değil.

Altında diken, tepende Demokles’in kılıcı.

 

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel : 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1

 

  



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat