Eczanelerimizde verilen hizmetler detaylandıkça çalışan elemanlarımızın da daha nitelikli olması gerekmekte.

Dikkat ederseniz, 2005 yılından itibaren SSK ve Yeşil Kart mensubu hastaların ilaçlarının eczanelerimiz üzerinden verilmeye başlanması ile yılların eczane kalfaları birer birer yaptıkları işi bırakmaya başladılar. Çünkü gelen reçeteleri, Reçete Provizyon Sistemi üzerinden girme konusunda yetersiz kaldılar.

Her hangi bir nedenle eğitimini bırakmak zorunda kalan mahallenin gençlerinden eczanelerimizde istihdam sağlama olanağı da yeni uygulamalarla azalmakta.

Nedeni de, eczane çalışanlarımızın Eczane Teknisyeni Sertifikalarının olma zorunluluğu.

Bu nedenle; Türk Eczacıları Birliği, TC Sağlık Bakanlığı ve TC Milli Eğitim Bakanlığı arasında 05.12.2007 tarihinde imzalanan Eczane Çalışanlarının Eğitimi ile ilgili protokol sonucunda mevcut çalışanların bir bölümüne Eczane Teknisyenliği Temel Eğitim Sertifikası verildi.

Çeşitli üniversitelerde de ön lisans seviyesinde "Eczane Hizmetleri ve Teknikerliği" bölümleri açıldı.

Ancak gel gör ki, bu bölümler lise mezunları tarafından gerekli ilgiyi görmedi, yapılan başvurular çok düşük seviyelerde, iki elin parmaklarını geçmeyecek sayılarda kaldı. Mezun olan öğrencilerin çoğunluğu da tercihlerini dört yıllık lisans düzeyinde eğitim yapma yönünde kullandılar.

Yani, üniversitelerde açılan Eczane Hizmetleri ve Teknikerliği bölümleri eczanelerin ara kadro ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak. Şahsi kanım, bu eğitim sağlık meslek okulları seviyesinde verilmeli idi.

Verilen eleman arama ilanlarına bakılırsa, eczanelerimizde nitelikli eleman bulabilme sorunu her geçen gün artıyor.

Ben bu yazımda KOSGEB tarafından verilen Nitelikli Eleman İstihdam Desteği’nden bahsetmek ve biraz fikir vermek istiyorum.

KOSGEB, lisans seviyesinde dört yıllık eğitimlerini bitirmiş kişileri istihdam eden işletmelere, istihdam edilen elemanın net maaşının -bölgelere göre- % 50’si, % 60’ı oranında karşılıksız destek sağlıyor.

Bunun için yapılması gereken; muhasebecilerinizin de yardımı ile ilgili beyanname ve dokümanları doldurup, istenilen diğer belgeler ile birlikte bölgenizin bağlı olduğu KOSGEB hizmet birimine kayıt olmak.

Kaydınızın onayından sonra da Genel Destek Başvurusu bölümünde yer alan "Nitelikli Eleman İstihdam Desteği"ne başvuruda bulunmak.

Konu hakkında genel bilgileri www.kosgeb.gov.tr internet adresinin Genel Destekler bölümünden edinebilirsiniz.

 

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel : 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat