12.04.2014 tarih ve 28970 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren “Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik”in Eczanelerde bulundurulması mecburi ürünler başlıklı 44 üncü maddesi “(1) Eczanelerde bulundurulması mecburi olan ilaç, tıbbi madde ve malzemeler Kurumca iki yılda bir hazırlanacak liste ile belirlenir. Listede belirlenenlerin piyasada bulunduğu sürece her eczanede bulunması mecburidir. Bu hususlara riayet etmeyen eczacılar hakkında il sağlık müdürlüğünce Kanunun 45 inci maddesi doğrultusunda işlem yapılır.” hükmünü içermektedir.

TİTCK da bir duyuru yayınlayarak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılacak eczane denetimlerinde bu liste muhteviyatı ilaçların eczanede bulunup bulunmadığının da dikkate alınması gerektiğini belirtmiş.

Yani eksiklikleri halinde önce iki yazılı uyarı, sonrasında idari para cezası.

Eczanelerimiz ilaç temin birimleri olduğu için acil durumlarda ihtiyaç duyulan ilaç ve tıbbi malzemenin eczanelerimizden her an temin edilebilmesi elbette büyük önem arz ediyor.

TİTCK tarafından Mayıs 2017 ayında yayınlanan listede, bir önceki listeye eklenen “morfin sülfat tablet” ve “Kontrollü salım sağlayan morfin sülfat film tablet” dikkat çekiyor. Aslında dikkati çeken morfin sülfat tabletlerinden öte yanlarına parantez içinde ilave edilen “tüm farmasötik dozaj formları” ibaresi.

Listede yer alan diğer ilaç gruplarında böyle bir ibare yer almazken, yani bir farmasötik dozaj formunun bulunması yeterliyken "morfin sülfat" etken maddesi için "tüm farmasötik dozaj formları" ibaresi eklenmiş.

Bildiğimiz üzere "morfin sülfat" etken maddeli tabletler ülkemizde bir yerli ilaç firması tarafından üretiliyor. Bu durum elbette onur duyulacak bir olay.

Ancak, bu firmanın ürettiği "kontrollü salım sağlayan morfin sülfat" içeren ürünler mayıs 2016 yılında ruhsat aldı. Tüketime arz edilmesi de her halde 2017 yılının ilk aylarında oldu.

“Morfin sülfat tablet” ve “Kontrollü salım sağlayan morfin sülfat film tablet” in toplamda altı çeşit farmasötik formu var. Bu hesaba göre altı çeşidinden de eczanelerimizde bulunduracağız ve her denetimde denetmen arkadaşa "evet, işte elimde var" diyerek göstereceğiz.

Oysa ki, geçmiş yıllarda da yine bir yerli firmamızın üretimi "morfin sülfat" içeren mikro kapsül formlar vardı. O dönemler öyle, "eczanede mutlaka bulundurun" diye salma salan da olmamıştı.

Morfin sülfat’ın kullanım özelliğini de göz önünde bulundurarak insanın aklına şu soru geliyor...

Eczacılara bedel mi ödetiyorlar?

Neden altı farmasötik formunun birden eczanelerde bulundurulması isteniyor?  Kalp krizi, travma esnasında oluşan ağrıyı keserek hastanın şoka girmesini engellemek amacıyla enjektabl formunun eczanelerde mutlaka bulundurulmasını istemek anlaşılır bir durum.

Bu ilacı acil bir durumda (kalp krizi, travma) hastaya ne şekilde uygulanmasını öngörüyorsunuz?

Özellikle gece nöbetlerinde eczanelerin morfinmanların hedefi olabileceği düşünüldü mü?

Ya da ilaç firmasına "sen bu ilacı üret hele. Biz hemen her eczaneye mecburi tutar aldırırız" diye teminat mı verildi? Eğer böyle bir teminat karşılığı ilaç üretiliyor ve metazori eczanelere satılıyorsa -kaldı ki, ecza depolarında dahi bu altı farmasötik form aynı anda bulunamıyor-, inanın eczacılar bu firmanın diğer ilaçlarının alımı konusunu sorgulamaya başlarlar.

Bir an önce yanlıştan geri dönülmesi dileğiyle ....

 

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com

Tel : 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1  

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat