Geçen ayın sonuna doğru Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, Ankara Eczacı Odasına bir yazı göndermiş ve arefe günleri eczanelerin saat 13,00 itibarı ile kapatılmasını istemişti.

Ankara Eczacı Odası da -web sitelerinde de yer alan-  Temmuz ayı başında yazdıkları cevabi yazı ile "eczanelerin arefe günü önceden belirttikleri şekli ile tam gün mesai yapacaklarını" bildirmişti.

Son gelen duyuma göre Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, Ankara Eczacı Odasına bir yazı daha göndermiş, arefe günü saat 13,00’ten sonra açık olan eczaneler hakkında tutanak tutulacağını ve cezai işlem yapılacağını bildirmiş.

Eskiden beri savuna geldiğim görüşüm ortadadır. Eczane sahibi eczacılarımızın ve eczane çalışanlarımızın insani yaşam şartlarına uygun bir çalışma saatleri, ilaç karlılığı ve meslek hakkı belirlenmelidir. Bir an önce de yaşama geçirilmelidir. Bu konuda görüşlerimi içeren yazılar bu köşenin arşivinde yer almakta.

Mevcut yasalar çerçevesinde bu olayı irdelersek;

Öncelikle, böyle bir yazı yazma ihtiyacı Ankara İl Sağlık Müdürlüğü’ne nereden esti onu anlamak şimdilik bizim için olası değil.

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü bu istemini 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanun’un 2. maddesi B bendinin 1.nci ve 2.nci şıklarına dayandırıyor ve emrivaki yapıyor.

Ancak bu yazıyı yazıp imzalayanlar her halde aynı kanunun 2. maddesinin D bendinin 4.ncü satırında ve Geçici Madde 1’de yer alan "Mahiyetleri itibarı ile sürekli görev yapması gereken kuruluşların özel kanunlarındaki hükümler saklıdır" ibaresini gözden kaçırdılar.

Genel hukuk karinesidir. Özel yasa hükümleri genel yasa hükümlerinin üzerindedir. Eczacılara ait "6643 sayılı Türk Eczacıları Birliği Kanunu" ile "6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkındaki Kanun" özel yasa statüsündedir.

6643 sayılı yasanın 20/n maddesi "eczaneler için tatil olacak günleri, saatleri ve kaç eczanenin nöbetçi kalacağını" belirleme yetki ve görevini o bölgenin Eczacı Odası Yönetim Kuruluna vermiştir. 6643 sayılı yasadan önce yayınlanan 6197 sayılı yasanın 36. maddesi de "mahallin en büyük sağlık amirine nöbetleri tensip etme (uygun bulma)" görevi vermiştir. Dilerse haklı bir sebep ileri sürerek uygun bulmayabilir. Eğer bir orta yol bulunmazsa kararı yargı verir.

Yani açıkça görülmektedir ki; olağanüstü bir durum (savaş hali, salgın hastalık, doğal afet durumu vb) olmadığı ve bu yasa maddeleri yürürlükte olduğu sürece Ankara İl Sağlık Müdürlüğü’nün kendi başına "eczaneler şu saatte açılsın, bu saatte kapansın" diye fetva verme görev ve yetkisi yok. Arefe günü saat 13,00’den sonra açık olan eczaneler hakkında tutulacak tutanağın ve verilecek cezaların yasal bir dayanağı bulunmamaktadır.

Bu vesileyle başta Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyetine ve Eczacı Odalarımızın yöneticilerine tekrar sesleniyorum;

"Başka kurumların mesleğimizle ilgili girişimlerini beklemeden kendimiz hakkındaki kararları yine bizler verelim. Eczanelerimizin insani normlara uygun çalışma saatlerini, olması gereken karlılığını ve meslek hakkını belirleyelim. Belirlediğimiz kıstasların yaşama geçmesi için gerekli girişimleri -göstermelik değil- sürekli sağlayalım".

 

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel : 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat