Altı yılı aşkın süredir ilaçta neredeyse tek alıcı konumunda Sosyal Güvenlik Kurumu.

Kısaca SGK.

Başlarda hastaların ilaç alımında müstehaklık sorgulaması amacıyla yaşama geçirilen Reçete Provizyon Sistemi sonradan yapılan eklentilerle ilaç bitim tarihlerini de sorgular hale getirilmeye çalışıldı. Bu arada tek taraflı olarak devamlı değiştirilen (nerede ise senede 15-20 kez) o zamanki kısa isimleri ile SUT, TUT, BUT kurallarındaki yoruma açık belirsizliklerin bedelini devamlı olarak biz eczacılar çektik.

İktidarın sağlık alanındaki popülist uygulaması (sağlıkta dönüşüm programı), kötü niyetli uygulamalarla birleştiğinde ilaç ve sağlık alanında öngörülen bütçe aşıldı. İktidar, vatandaşa “istediğin hastaneye git, istediğin tedaviyi yaptır, istediğin ilacı yazdır, istediğin eczaneden al” derken, özellikle ilaçta eczacıların ilacı hastaya sunumunda devamlı değişen, yoruma açık kurallarla sistemin tüm sorumluluğunu eczacılara yükledi.

İlaçta harcamaların düşürülmesi düşüncesi rotayı yeni uygulamalara çevirdi. Yaşantımıza iki sene önce “karekod” ve yeni reçete provizyon sistemi “medula” girdi. Yaşantımıza girdiğinden bu yana da bir türlü düzenli çalışamamasıyla yaşamımızı zehir etti. Yazının yazıldığı gün itibarı ile 336 kez yani yaklaşık iki günde bir versiyon yenilemiş.  

Bu durumun öncelikli ifadesi “iş bilmezlik”tir.

Senelerdir Eczacı Odaları bünyesinde iyi, kötü uygulanan kan ürünleri, hemofili ilaçları ve iş yeri hekimleri reçetelerinin belli bir kota dâhilinde sıralı dağıtımı uygulamasından bu aybaşı itibarı ile ürünlerin yelpazesi daha da genişletilerek TEB bünyesinde kontrollü dağıtımı uygulamasına geçildi.

Belirlenen grup ilaçlar medula’ya işlenerek provizyon alındıktan sonra, TEB’nin FarmaInbox reçete tevzi programına işlenecek, bu programdan alınan ay sonu raporları Bölge Eczacı Odası tarafından onaylanacak.

Hastaların niteliklerinin durumuna göre oluşacak belirsizliklerin yanı sıra reçetelerin ayrı bir programa da işlenmesi zorunluluğu vakit kaybının yanı sıra teknoloji çağında bir engel olarak görülmüyor mu?

Amaç tüm ihtiyaçların, olması gereken tüm uygulamaların bir program altında işlemesi, bu programın da tüm kullanıcıların denetimine açık ve şeffaf olması değil midir?

Ancak, böyle bir planlamanın sorumluluğunu ne SGK bürokratları ne de TEB ve Eczacı Odaları yöneticilerimiz taşıyor.

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel : 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1

 

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat