Geçen hafta içinde e-gazetemizin yakın zamana dek editörlüğünü yapmış olan Ecz. Mustafa Nuri Şener ile İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Erdal Cevher’in davetlisi olarak fakültemizdeydik.

Ağustos 1999 Marmara depreminde büyük zarar gören ve uzun yıllar faaliyetini İstanbul Üniversitesi’ne bağlı çeşitli fakültelere ait binalarda sürdürmek zorunda kalan fakültemizde ana bina ve yan blokların tamiratı ve tadilatı nerede ise tamamına yakın bitirilmiş. Hatta arka tarafta yer alan Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı binalar da yıkılmış ve fakültemizin ihtiyaçları doğrultusunda yeni bloklar yapılacak.  Bu süreçte fakültemizin eğitim ve öğretiminin aksamadan devam etmesini büyük özveri göstererek sağlayan tüm öğretim üyelerimizi içtenlikle kutluyor ve her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Davetin sebebi, Doç. Dr. Erdal Cevher’in sorumluluğunda yapılan Bilgisayar Uygulamaları derslerinde “SGK Reçete Provizyon Sistemi (Medula) ve SGK – Eczane İlişkileri” hakkında bilgi vermemizin istemiydi.

Geleceğin eczacı adayı 3. Sınıf öğrencilerine dilimizin döndüğünce bildiklerimizi anlatmaya çalıştık. Karşılıklı sorularla, katkılarla iki saati aşkın interaktif bir uygulama oldu.

İşin en zor kısmı, gencecik insanlara gelecekte yapmayı düşündükleri meslekleri hakkında umut verici sözleri ve önerileri söyleyebilmek. Ama görünen o ki birçoğu geleceği ile ilgili karşılaşacakları zorlukların farkındalar.

İktidarın popülist bir yaklaşımla, yeterli öğretim üyelerine ve alt yapıya sahip olmadıkları halde devlet ve vakıf üniversitelerine yeni eczacılık fakültesi açma olanağı tanıması –ki eczacılık fakültelerinin sayıları yirmiye yaklaştı-, üstelik mevcut kontenjanların arttırılması ülkemizin ihtiyacının çok üzerinde eczacı enflasyonuna sebep olmaktadır.

Tüm bu artışa karşın kamu ve sanayi şu an için ancak yüzde beş civarında istihdam yaratabilmekte. Eczacıyı ve eczacılık mesleğini serbest piyasa ekonomisi çerçevesinde değerlendirmek yakın bir gelecekte çok kötü sonuçlar doğurabilir.

Bu sonuçların olası zararlarını azaltmanın yolu eczacı örgütlerinin ve akademik çevrelerin ortak bir paydada buluşarak ülke gerçekleri doğrultusunda “yakın ve uzak gelecekte nasıl bir eczacılık?” sorusunun yanıtını –hem de vakit geçirmeden- oluşturmaktan ve yaşama uyarlamaktan geçiyor.

 

İLETİŞİM:

e.ciftci@eczacininsesi.com

Tel: 0212 5474746

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat