Canı sıkılan kurum, eczaneden bir şey koparma peşinde. Arka arkaya geliyorlar.

Uzunca bir süredir Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı görevlileri eczanelerimize gelerek "gıda satış faaliyetinde bulunduğumuz" gerekçesi ile tutanak tutmakta ve kendi bakanlıklarına da gerekli har(a)cı ödeyerek kayıt yaptırmamızı istemektedirler.

Eğer verilen bir haftalık süre sonunda gerekli har(a)cı yatırmayıp, kayıt olmadı isek tarafımıza yüklüce bir para cezası keserek göndermekteler.

Oysa ki, bizler eczanelerimizi İl Sağlık Müdürlükleri tarafından düzenlenen ve İl Valiliğince onaylanan ruhsat ile açmaktayız ve eczacıların özel yasası olan 6197 sayılı yasamızda belirtildiği üzere "... ayrıca başka herhangi kurum ve kuruluştan kayıt veya onay belgesi aranmaz" .

Açık ve net bir ifade. İlgili özel yasa, diğer yasalardan önceliklidir.

O halde bu konu temcit pilavı gibi eczanelerin önüne neden ısıtılıp, ısıtılıp konuluyor?

Şu nedenle ...

Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na net bir tavır koymadığı için. "Arkadaş, eczaneler benim uhdem altındadır. Sen git marketlerle, kasaplarla, bakkallarla uğraş." diyemediği için.

Hatta T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun geçmiş dönem Başkan Yardımcılarından bir zat-ı muhteremin "... eczanelerin de, mevzuat gereği her hangi bir ücret talep edilmeden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na beyanname ile işletme kayıtlarını yaptırmalarının uygun olacağı .....", eğer Tarım Bakanlığı yetkilileri eczaneleri denetleyecekse  bu denetimlerin "... İl Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirilecek eczacı veya doktorlarla birlikte yapılması gerektiği ..." gibi kaypak ve basiretsizlik içeren yazılı görüşleri üzerinedir.

Bir meslek örgütünün sorumluluğu ve üyelerin birlikteliği böylesine haklı olduğumuz bir durumda ön plana çıkmaktadır.

Kendilerine idari para cezası tahakkuku çıkarılan eczacıların çoğu örgüt hukuk danışmanlarının da yardımı ile ilgili Sulh Ceza Hakimliklerine başvurmuş ve kendilerine düzenlenen idari para cezaları iptal edilmiştir.

Yine bağlı bulunduğum İstanbul  Eczacı Odası tarafından açılan davada, İstanbul 7. İdare Mahkemesi 2014/749 E- 2014/2092 K sayı ile 29.12.2014 tarihinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na işletme kaydı zorunluluğu öngören dava konusu işlemde hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna vararak, dava konusu işlemin iptaline karar vermiştir.

İstanbul Valiliği tarafından temyiz edilen bu dava sonucu, Danıştay 15. Dairesi tarafından 2015/7069 E - 2015/6813 K sayı ile 03.11.2015 tarihinde onanmıştır.

Sözün özü; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin ısrarla aynı eylemi sürdürmeye çalışmasının yasal bir dayanağı yoktur.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun yöneticilerine düşen görev de bir an önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile görüşerek sonucu netleştirmek ve eczane eczacılarını bu gereksiz işlemlerden kurtarmaktır.

 

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel : 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat