Hafıza-i beşer nisyan ile maluldür. Günümüz konuşma dilinde karşılığı; insan hafızası unutkanlıkla sakattır.

Geçmişte mesleki gündemimiz olan birçok konu günümüz koşturmacısında unutulup gitti ve gündem olmaktan çıktı. E-gazetemizin arşivlerinde yer alan günümüzün unutulmuş gündemlerinden ikisi; İTS’nin eczacılar üzerindeki yan etkileri ve “taşıma zararları” olarak adlandırdığımız, ilaç firmalarının bazı ilaçlarda hiç vermediği, bazı ilaçlarda da imalatçı fiyatı üzerinden hesaplayarak verdiği, ama SGK’nun bizlerden ilacın perakende satış fiyatı üzerinden kesinti yaptığı “kamu kurum ıskontoları”. Diğer konuları bu yazımla sınırlı kalmak üzere es geçiyorum.

SGK ile anlaşmalı her eczane eczacısı gibi Ocak 2015 ayının faturalarını kestim ve ilgili reçete ve evraklarla birlikte kuruma teslim ettim.

Tüm giderlerimin artmasına karşın SGK’na kestiğim fatura toplam tutarları her sene peyderpey azalmakta. Pastadan bana düşen dilim küçülmekte.

Şöyle biraz rakamlara takıldım.

SGK mensuplarına verdiğim ilaçların perakende satış fiyatlarını KDV dahil 100 birim olarak kabul edersek;

İlaç firmaları adına yaptığımız kamu kurum ıskontoları A Grubu reçetelerde % 32.08, B Grubu reçetelerde % 28.18, C Grubu reçetelerde % 35.08, toplam tutarda da % 31.43 oranında yer almakta.

SGK’nun belirlediği ilaçların kamu kurum fiyatları da A Grubu reçetelerde % 67.92, B Grubu reçetelerde % 71.82, C Grubu reçetelerde % 64.92, toplam tutarda ise % 68.57 oranlarında.

Hak sahiplerinin ödediği katılım payları oranları da A Grubu reçetelerde % 2.64, B Grubu reçetelerde % 14.04, C Grubu reçetelerde % 2.06, toplam tutarda % 6.38 .

Bu oranlar her eczane için değişebilir ama üç aşağı, beş yukarı durum bu görüntüde.

İnce hesap yapmadan, kaba bir hesaplama ile KDV dahil perakende satış fiyatı üzerinden % 20 olması gereken eczacıya kalan karlılık, kamu kurum fiyatları üzerinden hesaplandığında % 13.71 olarak görünmekte.

Yine bu hesapla ilaç firmaları adına SGK’na % 6.29 oranında cepten ıskonto yapmışım. (Taşıma zararı dediğimiz durum).

Karşıladığım reçetelere karşılık olarak SGK tarafından bana verilen hizmet bedeli oranları da A Grubu reçetelerde % 0.44, B Grubu reçetelerde % 2.22, C Grubu reçetelerde % 0.42, toplam tutarda da % 1.04. (Bu orandan % 18 KDV ve Gelir Vergisi ödüyoruz).

Buna karşılık SGK’nun hastalardan aldığı muayene ücretleri ve reçete yazdırma ücretleri A Grubu reçetelerde % 4.65, B Grubu reçetelerde % 24.29, C Grubu reçetelerde % 4.07, toplam tutarda ise % 11.18 . Üstelik bu paranın hiçbir vergisi de yok. Net, argo tabirle kemiksiz !

Benim Ocak 2015 ayı için hesaplamalarım bu şekilde. Boş vaktiniz varsa ve içinize daral gelmezse sizler de kendi hesaplarınıza bir göz atın.

İTS’nin eczacılar üzerindeki yan etkileri mi?

Onu zaten çok sıcak yaşıyoruz. İlaç stoklarınızı TİTCK verileri doğrultusunda güncelleştirmeyi unutmayın.

 

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel : 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat