10.11.2011 tarihli 28108 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan kararname ile yapılan ilaç perakende satış fiyatları düşüşleri, raftaki ilaçlarımızda ortalama 4,7 oranında kayba neden oldu. Yine aynı kararname ile eczanelerin bu kayıplarının (İTS’ne bildirilmesi şartı ile) ilaç firmaları tarafından karşılanması güvence altına alındı.

Ancak bu güvencenin -geçmişte de örneklerini yaşadığımız gibi- ne kadarının ve ne zaman gerçekleşeceği meçhul.

Yine 05.11.2011 tarih ve 28106 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan SUT değişikliği ile depocuya satış fiyatı 6,79 TL’nin üzerinde olan ilaçlarda ilaç firmalarının yaptığı KKİ (Kamu Kurum İskontosu) %11 daha arttırıldı.

İlaç firmaları bu uygulamaya anında tepki gösterip kısaca ifade edersek "kendilerinin bu uygulamayı kabul etmeyeceklerini ve uygulamayacaklarını" belirterek hukuk yoluna başvurduklarını açıkladılar.

Ardından ilaç firmaları peş peşe eczanelere uyguladıkları artı iskontoları kaldırdılar. Bu durum da karlılığımızda ortalama 3,4 oranında kayba neden oldu.

Bu gelişmelerin çok sıcak yaşandığı zaman diliminde TEB ve Eczacı Odalarımız tarafından anında bir tepki verilmediği gibi 17-20.11.2011 yapılan ve eczacıların en büyük karar organı olan TEB Büyük Kongresinde ne yazık ki eczacıların sorunu değilmiş gibi bu konularla ilgili gerekli görüşmeler yapılmadı, gerekli kararlar alınmadı, gerekli tepki gösterilmedi.

Üstüne üstlük, Kongrenin ilk günü konuşma yapan "kefiliniz benim" diyen, ancak geçmişte attığı imzasına sahip çıkmayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik alkışlarla uğurlandı.

Gelinen süreçte neler yaşıyoruz...

TEB bir afiş bastırıyor. Üzerinde de "ilaç firması temsilcisi, lütfen eczaneme girme!" ibaresi yazılı. TEB yöneticilerimiz bastırıp dağıttıkları bu afişe kendi isimlerini, amblemlerini bile koymaktan imtina etmişler ya da ürkmüşler.

Yasal olarak bağlı olduğumuz, haklarımızın korunması ile görevli Sağlık Bakanlığı 08.12.2011 tarih, 96658 sayı ve Bakan adına  Dr. Ercan Şimek imzalı Valiliklere gönderdiği  yazı ile "Müdürlüğünüzce görevlendirilecek personeller tarafından İlinizde faaliyet gösteren ve Müdürlüğünüzce seçilecek 5 (beş) eczanenin 30 gün boyunca mesai saatleri içerisinde gidilerek ekte gönderilen formun eksiksiz olarak doldurulması ve aynı gün en geç 16.30’a kadar eczane.depo@iegm.gov.tr adresine e-mail olarak gönderilmesi gerekmektedir." ibareli bir yazı ve ekinde o an bulunmayan ilaçların isimleri ve bilgilerinin yazılacağı bir form gönderiyor.  

Kongrede "kefiliniz benim" diyen ve alkışlarla uğurladığımız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik "konuları değerlendireceğini"(*) belirtmiş.

Aynı bakan 14.12.2011 tarihli medya haberlerinde de ilaç firmalarına uyguladıkları %18 KDV’yi %8’e düşüreceklerini, bazı ilaçlardan KKİ’nu kaldıracaklarını söylemekte.

SGK’na ihtar çeken Eczacı Odalarımız kendi bölgelerinde kendilerince eylemler düzenliyorlar, kamuoyu yaratmaya çalışıyorlar. Diğer Eczacı Odalarımızın yöneticileri ise sanki bu konularla ilgili hiç bir sorumlulukları yokmuş gibi yüzlerini TEB’ne dönmüş bekliyorlar.

Ancak şunu artık anlamalıyız ki; günü kurtaracak eylemlerle geleceğimizi şekillendiremeyiz. Mesleki haklarımız yasal garanti altına alınmadıkça, Kamu Kurum Sözleşmeleri her iki tarafın iradesi ile değil tek taraflı irade beyanı ile olduğu sürece bu sıkıntılarımız bitmeyecektir.

Bu sorunlarımız dünden bu güne oluşmadı. Senelerin boş vermişliği, ürkekliği, "bu günü de kurtardık" anlayışları, küçük küçük kayıpların sineye çekilmesi ile bu günlere gelindi.

Ancak görünen o ki yine aynı düşüncelerdeyiz. Uzun soluklu bir mücadeleyi göze alamıyoruz. Bir çoğumuz "aman anlaşılsın da ne olacaksa olsun" havasında.

Oysa, üzerimizdeki ölü toprağını silkeleyerek tüm olumsuzluklara karşın her Eczacı Odamız tarafından acilen yapılması gerekli girişimler var.

- Aralarında anlaşarak ticari iskontolarımızı kaldıran ilaç firmaları Rekabet Kurulu’na şikayet edilmeli.

- İlaç fiyat düşümlerini vermeyen ve vermek için bir takvim belirlemeyen ilaç firmaları hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunulmalı.

- Her artışında taşıma zararlarımızı da arttıran KKİ’nun ve muayene ücretleri tahsilatının eczaneler üzerinden yapılmasının kaldırılması için yargıya başvurulmalı.

- Her eczacı mücadelenin içine katılmalı. Sağlıkta dönüşüm yıkıntısını anlatan, her kesimin anlayacağı bir ifade ile yazılı, her sorunu ayrı ayrı irdeleyen el broşürleri eczanelerimizden hasta ve hasta yakınlarına dağıtılmalı.

Bundan sonra yapılması gerekenler için de vakit geçirmeksizin oturup konuşulur, arama konferansları oluşturulur.

Örneğin; "Eczacı karlılığı", "meslek hakkı", "etik kurul", "ticari kurul", "eczanelerin çalışma şartları", vs., vs.

 

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel : 0212 5474746

 

 

(*)TEB web sitesinden alıntıdır.

Merkez Heyetimiz, bugün (09.12.2011) saat 17.00’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik’i makamında ziyaret ederek, kendilerine bir sunum yapmış eczacıların güncel sorunlarını Sayın Bakana iletmiştir.

.....

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik, görüşme sonunda, Merkez Heyetimiz tarafından sunulan konuların değerlendirileceğini bildirmiştir. Görüşmeye SGK Başkanı Sayın Fatih Acar da katılmıştır.

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat