Havalar sıcak, işler kesat, canlar sıkkın...

Bazen insanın hayatında her şey anlamını yitirir ya. Bende de aynısı oldu.

Bir değişiklik olsun istedim.

Diş Hekimi arkadaşım Ali Melikoğlu ile atladık arabaya hafta sonunu Yunanistan’da geçirdik.

Hem ziyaret, hem de "Yunanistan’da kriz var" diyorlar ya, eczacılar ne durumda onu inceledik.

Anlıyacağınız bir "kıyak gezi" de biz yaptık. Ama bizim gezi TEB’den değil "cepten" oldu.

Gezi anılarını Ali Melikoğlu kaleme alacak. Meraklısı DOSYA köşemizden izleyebilir.

Ben eczane eczacılarının durumunu anlatmaya çalışayım.

Öncelikle belirteyim ki eczane sayısı nüfusa oranla çok fazla. Yaklaşık on milyon nüfuslu ülkede onüçbin dolayında eczane var.

Yunanistan’da da ayrı ayrı olan devlet sağlık sigorta kurumları bizdeki gibi tek çatı altında toplanmış ve e-reçeteye geçilmiş.

Muayenehane sahibi doktorlar da anlaşmalı olarak hasta muayene ediyorlar ve e-reçete düzenliyorlar.

Göründüğü kadarı ile bazı ilaçlarda (özellikle insülinlerde) sıkıntı var ama basında yazıldığı kadar değil.

Bir sene öncesine kadar hiç problem yokmuş ve eczacılar kurum mensubu hastalara verdikleri ilaçların bedelini perakende satış fiyatı üzerinden alıyorlarmış. Şu an kuruma verdikleri ilaçların toplam bedeline oranla yüzde sekize varan oranlarda kuruma iskonto uyguluyorlar.

Kurumun geri ödemelerinde de sıkıntılar başlamış. Kırkbeş günde ödenmesi gereken ödemeler gecikmeye başlamış. Onu da iki taksitte ödeyeceklermiş. Fakülteden arkadaşlarım Ecz. Fahrettin Haşim ve Ecz. Sali Kamil Houssein 25 Temmuz’da ödenmesi gereken ödemenin 10 Ağustos gibi yarısının, kalan yarısının da bir hafta sonraya ödeneceğini beklediklerini belirttiler.

Son iki yılda ilaç fiyatları yüzde ellidört gerilemiş. Görünen o ki sağlık konusunda kapitalistlerin ve yöneticilerin hatasını her iki ülkede de biz eczacılar çekiyoruz.

Bu arada eczanelerde bulunan dermokozmetik ürünlerde bizdeki gibi bayilik sistemi yok. Hangi üründen ne kadar istiyorsan o miktar alıp rafına koyuyorsun.

Eczaneler öğleden sonra saat iki oldu mu kapanıyorlar. Cumartesi, Pazar da tatil. Nöbetçi eczaneler ilaç ve eczacılık hizmeti vermeye devam ediyorlar.

Eczacı-eczacı ortaklığı aile arasında. O zaman şirket oluşturuyorlar. Bir de eczane devir olurken eczanenin kapanmasını önlemek için kısa süreliğine devir edenle, devir alan ortaklık oluşturuyor.

İki günde gördüklerimi anlatmaya çalıştım.

Takdir edersiniz ki bu iki günün tamamını eczane içinde geçirmedik. Zamanımın bir bölümünü de akrabalarımı ziyaretle ve arkadaşlarımla eczane-eczacılık dışı konularda muhabbetle geçirdik. Ne yazık ki muhabbetleri bitiremedik.

Her birinin Türkiye’ye ve sizlere sonsuz selamları var.

Benden iletmesi...

 

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel : 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1

 

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat