Hemen her gün gibi İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından iletilen duyurularda kontrole tabi (kırmızı, yeşil ve beyaz reçete ile verilmeleri istenen) ilaçlarla ilgili yazı ve uyarılar gelmekte.

"....... İl Sağlık Müdürlüğünün .... tarih ve .... sayılı yazısında ........ (TC .....) adlı şahsın çıkarttığı farklı raporlarla ....... etken maddeli ...... isimli ilaç için çok sayıda reçete yazdırdığı tespit edildiği..... Bu nedenle ilçemiz eczanelerinin ve sağlık kamu kuruluşlarının bilgilendirilmesi....."

"....... İl Sağlık Müdürlüğünün .... (TC....), ......(TC.....) ve ......(TC.....) adlı şahısların sık aralıklarla ....., ....., ..... reçete ettirerek serbest eczanelerden temin ettiklerinin anlaşıldığı hususundaki .... tarih ve .... sayılı yazısı yazımız ekinde gönderilmektedir. İlçeniz dahilinde faaliyet göstermekte olan serbest eczanelerin ve kamu kurum kuruluşlarının konudan bilgilendirilmelerini ...."

"İlimiz .... ilçesinde faaliyet göstermekte olan ...... Eczanesi, ......(TC....) adına düzenlenip içeriğinde ......, ...... yazılı reçetenin sahte olma ihtimaline karşı reçete üzerinde kaşesi olan Dr.......’ya telefon yoluyla ulaşmış olup, hekimin söz konusu reçeteyi kendisinin düzenlemediğini belirterek .... İlçemiz dahilinde faaliyet göstermekte olan tüm serbest eczanelerin ....."

"...... Hastanesi Başhekimliği, bünyelerinde görevli Dr......’e ait .... seri .....numaralar arası ..... reçete koçanının çekmecesinden çalınmış olduğu ile ilgili olarak ....... İlçe Sağlık Müdürlüğüne bilgi vermiştir. Belirtilen numaraları taşıyan reçetelere rastlanması halinde ......... ilçeniz dahilinde faaliyet göstermekte olan tüm serbest eczanelerin .....".

Bu ve bunlara benzeyen yüzlerce duyuru.

Birileri bir halt karıştırıyor. Kimileri değişik hastanelerden aynı ilaçlar için çeşitli raporlar çıkartıyor, kimileri sorgusuz sualsiz reçete yazıyor, kimileri kendine zimmetli reçeteleri çaldırıyor, kimileri sahte doktor kaşesi düzenleyip o kaşe ile sahte reçete yazıyor ......

Sonucunda neler oluyor?

Bu haltları karıştıranlara bir şey olmuyor.

Ancak bu haltlar nedeni ile İl ve İlçe Sağlık Müdürlüklerinde her bir halt için onlarca sayfalık tutanaklar düzenleniyor, her birim birbirine yüzlerce hatta binlerce sayfa yazılar yazıyor, yazılan yazılar her bir birimde ayrı ayrı arşivleniyor, bu yazıların örneği bizlere de gönderiliyor. Düşünsenize ne kadar büyük bir zaman, milli servet ve iş gücü kaybı.

Tüm bu haltların son durağı eczaneler oluyor. Kısaca "birileri bu haltları yemiş, ancak sizler birilerinin sebep olduğu bu haltları önlemekle yükümlüsünüz" mealinde bizlere görev yükleniyor.

Bu kadar suiistimal  edilen doktor adını, suiistimal eden kişileri, suiistimal edilen ilaçları, reçete seri numaralarını akılda tutmak için insanda Albert Einstein beyni olsa yetmez.

Kırmızı reçetelerle ilgili genelge 29.05.1985, yeşil reçetelerle ilgili genelge de 02.01.1986 tarihlerinde yayınlandı.

O tarihlerden bu güne dek yapılanlar sadece yazılar yazarak topu birbirine atmak.

 İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel : 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat