“Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır”

Hemen hemen her vergi dairesinin bir yerinde bu yazıyı görmek olası.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde şöyle bir dolaştım. “Kutsal kazançlar” ne durumda diye merak ettim.

1988-2014 yılları arasında toplanan Gelir Vergisinin, Vergi Gelirleri içindeki payı %33,7’den %22,7’ye düşmüş. Aynı şekilde toplanan Kurumlar Vergisinin de Vergi Gelirleri içindeki payı %14,9’dan %8,8’e inmiş. Buna karşın Katma Değer Vergisinin Vergi Gelirleri içindeki payı %29,3’ten %32,5’e çıkmış.

Bu üç ana vergi kaleminin Vergi Gelirleri içindeki payı %63,9 olarak belirtilmiş.

2013 Dönemi Yıllık Gelir Vergisinin Seçilmiş Faaliyet Gruplarına Göre Dağılımı tablosunda meslek grubu olarak toplamda en fazla vergiyi verenler Avukatlar olarak görülüyor. Ardından İnşaat ve Bayındırlık İşleri ile uğraşanlar, Yeminli Mali Müşavirler ve Muhasebeciler ve biz Eczane sahibi Eczacılar geliyoruz.

Yine aynı tabloda meslek grupları mensuplarının birim başına ödedikleri vergi miktarında Noterler açık ara ilk sırada. Ardından Doktorlar, Sanatçılar, İthalat ve İhracat işleri ile uğraşanlar ve Eczaneler geliyor.

Birkaç yıl öncesine değin eczaneler birim bazda Noterlerin ardından ikinci sırada yer alıyordu. İlaç fiyatlarının ve karlılığın daimi olarak düşmesi, genel işletme giderlerimizin artması bizlerin sırasını geriletti.

Tabloyu incelemeye devam ettiğimizde mükellef olarak sayıları eczanelerden kat be kat fazla olmasına ve daha fazla karlılık elde etmelerine karşın bazı faaliyet gruplarının toplamda ve birim başına ödedikleri vergi miktarları yerlerde sürünüyor.

Çok iyi kazandıkları kamuoyunca bilinen, görsel ve yazılı basında boy boy görünen bazı mükelleflerin birim bazda ödedikleri vergi tutarları da komik ötesi.

Görünen o ki, maliyenin gücü kayıtlı çalışan meslek gruplarına yetiyor. Hali hazırda çok büyük bir oranda kayıt dışı ekonomi bu ülkenin gerçeği. Bu kayıt dışılığa hepimiz daimi tanık oluyoruz. Bir çok semtte eczaneler haricinde satış fişi, fatura düzenleyen iş yeri yok gibi. Özellikle genç kızlar bodrum katlarda, sağlıksız koşullarda sigortasız çalıştırılıyor. Çoğunluğu, sağlık yardımını babasının ya da kocasının sigortası üzerinden karşılıyor. Kaçak, kayıt dışı olarak çalıştırılan kişilere, iç savaş nedeniyle ülkelerinden kopup gelen Suriye vatandaşları da eklendi.

Kayıt dışılığı engelleyemeyen devlet de açığını kapatmak için kayıt içi olan meslek mensuplarının üzerine daha çok gidiyor ve dolaylı vergileri arttırmaya çalışıyor.

Diğer meslek mensuplarını bilemem, ama eczane sahibi eczacılar olarak bizler bu baskın ve her geçen gün ağırlaşan ekonomik koşullara ne kadar süreyle dayanabiliriz? Tahmin yürütmek dahi istemiyorum.

Evet, vergilendirilmiş kazanç kutsaldır. Buna bir lafımız yok! Ancak, ülkenin maliyesi bu kutsallığı her vergi mükellefine eşit şartlarda uygulaması ve uygulatması gerekli.

Aksi durumda kendimizi kümesteki kazlar gibi hissediyoruz.

SGK ile yeni protokol görüşmeleri yapan Merkez Heyeti üyelerimiz bu gerçekliği de masaya yatırırlar umarım.

 

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel : 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat