"Merdiven altı" deyimi, halk arasında aslının yerine kullanılmak üzere üretilen, kaydı olmayan, denetlen(e)meyen üretimler, işlemler için kullanılır.

Bugünkü Resmi Gazetede Sosyal Güvenlik Kurumuna ait üç adet yönetmelik yayınlandı.

- Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortası Alternatif Geri Ödeme Yönetmeliği,

- Sosyal Güvenlik Kurumu İlaç Geri Ödeme Yönetmeliği,

- Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik.

----

İlk yönetmeliğin tanımlar bölümündeki ifadelerden anladığımız kadarı ile "Alternatif Geri Ödeme" modelinden amaç; hali hazırda Kurumca finansmanı sağlanan ya da gelecekte finanse edilmesi düşünülen ürün ve hizmetlere ödenecek bedeli kendi inisiyatifleri doğrultusunda ayarlanması, bir de ülkemizde üretilmeyen ürünlerin yerli  üretimleri konusunda yapılacak teşviklerin belirlenmesi olarak görünmekte. Bu işleri yapmak için de bir komisyon oluşturulacağını belirtmekte.

Bu komisyonun görevlerinin belirtildiği 6. maddesi 1. fıkrası altında yer alan bentlerde eczaneleri dışlayacak alternatif ödeme ile ilgili bildirimler yer almakta.

Ancak "d" fıkrası özellikle dikkat çekmekte. "SUT’un ilgili maddesinde belirlenmiş kamu kurum ıskonto oranlarının dışında ıskonto oranını belirleme ve gizleme" kelimelerinden sonra parantez içinde "doğrudan kurum tarafından firmadan alınan ve kamu fiyatına esas olan kamu kurum ıskontosunun eczanelere gösterilmeyip gizlenmesi" ifadesi yer almakta.

İnsan merak ediyor.

Neden eczanelerden gizleme gereksinimi içindesiniz?

İlaç geri ödeme yönetmeliğinde de "İlaç Geri Ödeme Komisyonu" ve "Tıbbi ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu" adı altında iki komisyon kurulması ve görevleri belirtiliyor.

Bu komisyonlarda İlaç firmalarından dört tane gözlemci üye var, ama 6643 sayılı yasasının 4. maddesinin "i" bendinde kendisine "yerli tıbbi müstahzarların revacını temin edecek tedbirleri almak" görevi verilen Türk Eczacıları Birliği yok...

Sözün özü; bu yönetmelikler eczacının emeğine, ekmeğine göz koyan zihniyet tarafından yaşama geçirilmeye çalışılan, tam doğru ifadesi ile "merdiven altı" hazırlanmış yönetmeliklerdir.

Görünen amaç; iktidarla samimiyetlerine göre eczacıların haricinde birilerine özel, kaymaklı geri ödeme koşulları oluşturmak, sesini çıkaranların da sesini kısacak yaptırımları gerçekleştirmektir.

Sonradan hak arama girişimleri olanaksıza yakındır. Zira bu komisyonlar "sorumsuz sorumluluk" esası ile çalışırlar.

Meslek örgütlerimizin yöneticileri hukuk danışmanları ile bu durumu acilen değerlendirmelidirler.

 

 

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel : 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1

 

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat