"Bizim gibi ülkelerdeki insanların kaderi midir?" diye sormadan edemiyor insan.

Hasbelkader yetkili bir mevkie gelmiş olanlar her türlü bilgi aktarımına, istemlere, yaşanmış tecrübelere kulaklarını tıkar ve "en iyi ben bilirim" edasıyla bir işler yaparlar. Sonradan yapılan bu işlerin doğru olmadığı, yaşamın pratiğine uymadığı görülür. Yapılanı düzeltmek isterken yeni yanlışlara, yeni eksikliklere de yol açılır.

İki sene önce yapılan yönetmeliğimizin tüm hükümlerinin yürürlüğe girmesine 15 gün kala yeni düzenlemeler yapıldı. Olumsuzluklar yönetmeliğin yayımının hemen ardından dillendirilmişken neden bu güne kadar beklendi, bir çok meslektaşım mağdur edildi? Bu değişikliklerle de nasıl mağduriyetler yaşanacak?

Değişikliklere şöyle bir bakarsak;

* İlk olumlu değişiklik; eczane açılmak istenen dükkan ya da işyeri üzerindeki "yapı ruhsatı veya yapı kullanım izin belgesi" istemine "bağlı bulunduğu belediye tarafından dükkan veya işyeri olarak kullanılabileceğine dair resmi belge" ibaresi eklenerek yapılmış.

Her türlü yasal mevzuata karşın siyasi erk ve yerel idarelerce engellenemeyen (ya da oy kaygısıyla engellenmeyen) kaçak yapılaşma ülkemizin kanayan yarası. Bu nedenle her türlü işyerinin rahatça açılabildiği dükkanlara, diğer eczane açma vasıflarını taşımasına karşın eczane açılamıyordu ve bir çok meslektaşımız mağduriyet yaşamıştı.

* Yerleşim birimi ifadesi detaylandırılmış.

* Eczane açılabilecek ilçelerin duyurumu yılda iki kereden, üç kereye çıkarılmış.

* Doğal afet ve mücbir sebeplerle nüfus azalması halinde nüfus kriterine bakılmadan ilçe dışı nakile "kentsel dönüşüm" nedeni eklenmiş.

* Eczane açma başvurusunda gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar hakkında kanuni işlem yaptırımı kaldırılmış.

* Yerleştirme neticesine göre eczane açabilecek eczacıların başvuruları ilan tarihinden itibaren altmış günden, doksan güne çıkarılmış.

* Muvazaa değerlendirmesinde İl Sağlık Müdürlüğüne verilen inceleme süresi on iş gününden onbeş iş gününe çıkarılmış.

* İkinci eczacı çalıştırma kriterine KDV hariç yıllık üç milyon TL ciroya "veya yıllık 80.000 reçete sayısı" ile bir sonraki yardımcı eczacı için yine" bir önceki ciroya eklenen yıllık 80.000 reçete veya üç milyon TL ciro" şartı belirlenmiş. İkinci eczacı sayısı en fazla üç eczacı olarak sınırlandırılmış.

* Eczane olacak yerin özelliklerinde bir önceki yönetmelikte belirtilen açıklamalar eklenmiş;

         - Eczanelerin çalışma saatlerini ve nöbet hizmetini aksatmayacak şekilde, halkın serbestçe girip çıkabildiği yerler.

         - Bağımsız dükkanlar.

         - Eczane cephelerinden ve kapılarından en az birinin belediyeye ait cadde ve sokak üzerinde olması ve o cadde veya sokaktan numara alması (Havaalanları, limanlar, otogarlar, tren garları, alışveriş merkezleri ve sitelerde açılacak eczaneler hariç).

         - Alışveriş merkezleri ve sitelerde açılacak eczanelerin cephelerinden en az birinin gün ışığından yararlanacak durumda olması ve en az bir kapısının dışarıya açılması.

* Buzdolabı ve eczane içi sıcaklık ve nem takibi için kritik durumda uyarı verecek ve geriye dönük hafıza kaydı bulunan termometrelerin bulundurulması zorunluluğu reçete sayısı ve ciro kriterleri belirlenerek aşamalı olarak 12.04.2017 tarihine dek ötelenmiş. Buzdolabı haricinde eczanelerimiz hakkında belirlenen kriterlerin uygulanamaz olduğunu, yeterli bilimsel görüş alınmadan bu hükmün getirilmesinin eczacıların mağduriyetine neden olacağını önceki yazılarımda dile getirmiştim.

* 07.02.2015 tarihinde yapılan "içinde en az beş yıl faaliyette bulunan binalarda sağlık kurum ve kuruluşu açılabilir" ilavesi kaldırılmış. Birileri için ısmarlama olarak eklendiği çok açık olan bu madde ile haksız olarak kimler fayda sağladı. Ayrıca araştırılmalı.

* Eczanede kullanabileceğimiz terazi çeşitlerine "2. sınıf elektronik teraziler" ilave edilmiş.

* Aynı isimde eczane açılamaz kriteri il bazından ilçe bazına çekilmiş.

* Eczanenin sadece bir cephesine konulabilecek tabela sınırlaması diğer cepheler için de serbest hale getirilmiş. TEB tarafından standardize edilmesi şartı aynen kalmış. Bu uygulama da reçete sayısı ve ciro kriterleri belirlenerek aşamalı olarak 12.04.2017 tarihine ötelenmiş. Önerim; tek tip tabeladan ziyade tabelanın üzerinde yer alması gereken bilgilerin ve eczanenin cephesi oranı gözetilerek azami tabela boyutlarının belirlenmesi.

* İlaç Takip Sisteminin çerçevesi biraz genişletilmiş. Ancak, getirilen sınırlamalar halen eczanenin ticari faaliyetini engellemekte ve ticaret yasalarına aykırılık arz etmekte. Ülkemizde yaşanan ve gelecek günlerde de yaşanacağı açıkça görülen ilaç sıkıntısı göz önünde bulundurulmalı.

* Miyadı geçen ilaçların tespit ve imhası işlemlerinde vergi dairesi yetkilisinin de olması zorunluluğu kaldırılmış.

* Yeni bir madde eklenerek, faaliyeti esnasında gerek görüldüğü durumlarda eczacıdan yeni sağlık raporu ve adli sicil kaydı istenebileceği kaydı eklenmiş.

* Bir defaya mahsus eczane açma ve nakline sınırlaması olmayan eczacıların eczane devir almaları halinde eczane açma haklarını kullanmamış sayılacağı hükmü getirilmiş. Yeni devraldıkları eczane ile bir defaya mahsus nakil ve devir hakkı kullanabilecekler.

* Bu yönetmelik değişikliğinden önce başvuruda bulunanlar ya da ruhsatlandırılmış eczaneler için 20. maddenin dördüncü fıkrasında yer alan zorunluluklar uygulanmayacağı belirtilmiş.

Şimdilik göze çarpan değişiklikler bunlar. Diğer maddelerde yer alan ve önceki yazılarımda dile getirdiğim  eczaneler için olumsuzluklar aynen devam etmekte. Değişikliğe uğratılan maddeler hakkında da yorumlarımı bilahare bu köşede ifade edeceğim.

 

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel : 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1

 

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat