Çalışanların gerek kendi istemleri ile ve gerekse -işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarını ihlali haricinde- işveren tarafından iş akdi feshi nedeniyle işten ayrılırlarken yasaların öngördüğü alacakları kendilerine ödenmek zorundadır.

Bu alacaklar;

- İşten ayrıldığı ana dek oluşan maaşı,

- Var ise, fazla mesai ücreti,

- Var ise, kullanılmayan izinlerin ücreti, sosyal haklar,

- Hak edildi ise, kıdem ve ihbar tazminatı.

şeklinde kategorize edilebilir.

 

Bir çok küçük işletme gibi eczanelerimizde de çoğu kez işten ayrılan elemana bir dosya kağıdına "Tüm haklarımı aldım, hiç bir alacağım kalmamıştır" ibareli bir yazı yazdırılıp imza ettirilir ve karşılıklı olarak anlaşılan tutar çoğu kez elden verilerek işlem tamamlanır.

 

Oysa ki, usulüne uygun olmayan bir şekilde düzenlenerek imzalatılan bu yazının hukuki değeri çoğu kez olmuyor.

 

Bu nedenle çalışanı tarafından mahkemeye verilen bir çok meslektaşımdan hem serzeniş, hem de bir umar arama iletileri alıyorum.

 

Türk Borçlar Kanununun ilgili maddesi gereği ibra sözleşmesinin öncelikle yazılı olması, ibra konusu alacağın türlerinin ve miktarlarının ayrı ayrı belirtilmesi, ödemenin de mutlaka banka aracılığı ile yapılması gerekliliği belirtilmektedir.

 

Bu maddede akıllara ziyan bir cümle daha var. O da "ibra tarihi itibarı ile sözleşmenin sona ermesinden başlayarak en az bir aylık sürenin geçmiş bulunması".

 

Yani, iş sözleşmesinin çalışan ya da işveren tarafından sona erdirilmesinin (fesih edilmesinin) tebliğ edilmesi tarihinden en az otuz gün geçmeden işçi tarafından imzalanan ibraname hükümsüz. Eğer ki yanınızdan ayrılan işçi yakınlarınızda bir yerde ise ve de  iyi niyete sahipse bu süre sonunda ibranameyi imzalatırsınız. Yok eğer işçi başka bir şehre taşındı ya da kötü niyetli ise bırak işi gücü, koş işçinin peşinden.

 

Zira aynı kanun maddesinde "Bu unsurları taşımayan ibra sözleşmeleri veya ibraname kesin olarak hükümsüzdür" ibaresi var.

 

 

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel : 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat