"Vahşet" ifadesini tam olarak açıklayan bir bilgiye ulaşamadım.

Ancak, tüm haber kanallarında, sosyal medyada bol miktarda "vahşet" tanımlaması yapılan haberler yer almakta.

Kendimce tanımlayabildiğim kadarı ile; bir canlının sahip olduğu bedensel ve işlevsel gücünü kullanarak sadece zevk ya da ilkel içgüdüsel tatmin için bir başka canlıya geri dönülemez şekilde fiziksel ya da psikolojik anlamda kalıcı zarar vermesi olarak ifade edebilirim.

Bir canlı kendine, sevdiklerine karşı bir tehdit oluşturmadığı sürece bir başka canlıya neden zarar verir ki?

Tavuk yetiştiriciliği yapan arkadaşımın tavuklarının bulunduğu ortama giren bir gelincik engellenene kadar 80 civarında tavuğu boğarak telef etmiş. Bu durumu gelinciğin içindeki "yok etme" ilkel benliği ile açıklayabiliriz.

Ama dünyamızın düşünen, konuşarak iletişim kurabilen en gelişmiş canlısı olan insanın yaptıklarına ne diyebiliriz, nasıl açıklayabiliriz?

Basına yansıdığı kadarı ile; nöbetçi eczanenin eşdeğer ilaç vermek isteyen çalışanlarına onlarca kişi birlikte kalıcı zarar vermek için ellerine ne geçtiyse saldıran, zarar vermek isteyenler nasıl bir ruh hali içindedirler?

Ya da ortalama ömrünün yarısını mesleği için okuyarak geçiren bir doktorun kafasında zemin döşeme taşı kıran kişi, hangi ilkel benliğini tatmin etmeye çalışmaktadır?

Yine son basın haberlerinden;

Araçla üzerine su sıçrattıkları 72 yaşındaki ihtiyarı, özür dileyecekleri yerde kendilerine kızdı diye öldüresiye döven delikanlılar,

Aralarından birinin "aha, hırsız bu" dediği için hiç tanımadıkları birini kemiklerini kırarak linç eden mahalleli,

Kendini ifade etmekten aciz sokak hayvanının kuyruğunu, kulaklarını, ayaklarını kesen kişiler,

Tüm yaşam alanlarını beton haline getirdiğimiz için yiyecek, içecek bulamayan sokak hayvanlarına vicdanlı kişilerin bıraktığı mama ve suyu "ortalık kirleniyor" diyerek döken, bu canlıların açlık ve susuzluktan ölümüne sebep olanlar...

Liste uzar gider ve her gün yenileri bu listeye eklenir.

Toplumların tarihsel gelişmeleri göstermektedir ki, eğitim ve adalet kurumları gelişip, yerleştikçe "uygar", medeni" vasıflara sahip olmakta.

Aksi durum; toplumları düşünemeyen, iletişim kuramayan, ilkel benlikleri açığa çıkıp yaşamına hükmeden, düşünsel değil kaba güçlerini birleştirebilen topluluklar haline dönüştürür.

 

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel : 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat