İlaç; seneler önce doktor, eczacı ve hasta üçgeni düzlemi içersinde yer alıyordu. Bu sınırları çizilmiş, belli bir düzlemdi.

Bugün, bu düzlem içersinde kamu ve özel sosyal güvenlik kurumları, Ekonomi Koordinasyon Kurulu da yer almakta.

Geçmişte sınai maliyet (üretim maliyeti) hesabı ile belirlenen ilaç fiyatları, bugün Avrupa Birliği içinde yer alan ülkeler içinde depocuya satış fiyatı en ucuz olan bedele göre belirleniyor. Bu Euro bedeli, reel kur yerine Ekonomi Koordinasyon Kurulunca belirlenen kur üzerinden Türk Lirasına çevriliyor. Bulunan tutar üzerinden de belirli ıskontolar yapılarak ilacın perakende ve kamu kurumu satış fiyatları belirleniyor. Bu fiyat üzerinden de, kısaca İlaç Fiyat Kararnamesi olarak bildiğimiz Tebliğ ile eczacı ve depocu karlılıkları kademeli olarak hesaplanıyor.

İlaçta hesap, kitap işi kısaca böyle... Gelelim işin ilaç hizmeti bölümüne...

Önceden yüzde 10’lar düzeyinde seyreden kamu ilaç alımları, sağlıkta dönüşüm politikaları ve tüm kamu sosyal güvenlik kurumlarının SGK çatısı altına alınması ile yüzde 90’lar seviyesine ulaşmış durumdadır.

Bu nedenle ilaç hizmeti ve ilaçların hastaya ulaştırılması SGK tarafından belirlenen şartlar dahilinde yapılabilmektedir. Bu şartların içinde hastanın ilaçlarını hangi koşullarda, kaç para katılım, fark ve muayene ücretleri ödeyerek alabileceği de bulunmaktadır.

Ülkemizdeki ilaç fiyatlarının belirlenmesi hesabından ilaç sanayicilerinin, SGK tarafından belirlenen koşullar üzerinden de hastaya ilaç hizmeti verilmesinden biz eczacıların rahatsız olduğu senelerdir dillendirilen bir gerçek.

Öyle ya tüm ekonomik giderlerin devamlı arttığı bir ortamda, devamlı düşen ilaç fiyatları ve azalan karlılıkla sağlıklı hizmet verilebilmesi doğanın olduğu kadar ekonominin tabiatına da aykırı.

Sanayicilerin feryatları mevcut iktidar tarafından bir nebze duyularak belirlenen kurda az biraz artış yapıldı. Fiyatları 10 TL’nin altında kalan ilaçlarda da hem fiyat artışı, hem de kamu kurum ıskontosu indirimi bekleniyor. Bu hesapla sanayicilere 400 milyon TL bir kaynak sağlanacak. Bu kaynağın bir bölümü, özel reçete karşılığı yapılan satışlardaki kazanç  nedeni ile eczacının cebinden karşılanacak. (En kötü ihtimalle yüzde 10’u).

Sağlıkta dönüşüm politikalarının mevcut iktidara yüzde 17 oranında oy desteği sağladığı var sayılmakta. Bu nedenle ilaç hizmetinde mevcut uygulamaların üzerine hastalara ek bir yük getirilmeyecektir.

Geriye zurnanın son deliği olarak biz eczacılar kaldık. Tüm haklı taleplerimize karşın ekonomik istemlerimiz göz ardı edilmekte, ötelenmekte. İmzalanan geçici protokol ile de nereye kadar öteleneceğini hep birlikte göreceğiz.

Bu arada da SGK eczacısız ilaç hizmetini nasıl verebileceğinin planlarını yapmakta.

 

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel : 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat