YAZIMA BAŞLAMADAN COVİD-19’ DAN GÖREV ŞEHİDİ OLAN MESLEKDAŞLARIMIN AİLELERİNE BAŞ SAĞLIĞI DİLEKLERİMİ İLETMEK İSTİYORUM. RUHLARI ŞAD OLSUN.

DEĞERLİ ECZANE SAHİBİ MESLEKDAŞLARIM: LÜTFEN, “HASTALARI ECZANE İÇİNE ALMAYIN, KAPIDAN SERVİS YAPIN “TAVSİYEMİ TEKRARLAMAK İSTİYORUM.

 

Gelelim konuya: Önce çok kısa zakkum hakkında bilginizi tazelemek istiyorum. Zakkum (Nerium oleander) yabani bir Akdeniz bitkisi ama pek çok yerde hem güzel çiçekleri ve hem de her dem yeşil olduğu için yollara, bahçelere dikiliyor ve hâttâ çiçekçilerde salon bitkisi olarak satılıyor.

Bitkinin her kısmı zehirli. Bu etki yapısındaki oleandrin denen kardiyoaktif madde ve benzerlerinden dolayı. Oleandrinin, digitokin gibi kullanılabileceği düşünülmüş ama toksisitesi çok yüksek olduğu için hemen vazgeçilmiş. Evlerde süs bitkisi olarak yetiştirilmeye başladığından beri, her yıl “Zehir Danışma Merkezleri”ne, çok sayıda zehirlenme vakası geliyor.

Konuyu madde madde açıklayayım, çünkü isimlerden dolayı biraz karışık ama çok ilginç. 

BİR

Phoenix Biotechology firmasının desteği ile Texas Üniversitesinin 9 araştırıcısı oleandrini maymun doku kültürü kullanılarak Covid -19’a karşı deniyorlar. Yapılan çalışma herhangi bir bilimsel dergide değil, şirketin web sitesinde Temmuz 2020 sonuna doğru yayınlanıyor.

Bu yayına göre: Oleandrin koronavirüsün replikasyonunu bariz olarak inhibe ediyor. Bu bulgulara dayanarak bitki ekstresinin Covid – 19’ da yüksek risk taşıyanlarda korunma ve tedavi edici olarak kullanılabileceğini ileri sürüyorlar! 

İKİ

Ağustos başında, White House’da D. Trump’ın Oval Ofisinde “Covid-19 Takip Komisyonu” toplantısı yapılıyor. Toplantıya D. Trump da katılmaktadır. Bir süre sonra, bu toplantıya komisyon ile ilgisi olmayan aşağıdaki 2 kişinin de katıldığı ortaya çıkar.

o   Andrew Whitney - Phoenix Biotechnology  Genel Md. Yrd. ve CEO’su

o   Mike Lindell (MyPillow’un sahibi, D. Trump’ın yakın arkadaşı ve  önemli destekçilerinden - MyPillow, yastık, çarşaf, yorgan üreticisi büyük bir firma!)

Bir süre sonra, Trump’ı A. Whitney’ in toplantıya katılmasına İmar, İskân ve Şehircilik Bakanı Ben Carson ve Mike Lindell’ in ikna ettikleri anlaşılır.

Esas mesele bundan sonra başlıyor. 

ÜÇ

o   A. Whitney, Axios haber portalında zakkum ekstresi ve oleandrinin Covid-19 için tedavi edici olduğunu söyler ve yayını açıklar. Axios, E.Whitney’in söylediğine göre, Oval Ofis toplantısında, Trump’ın FDA‘ in oleandrini takviye edici gıda veya Covid-19’a karşı ilaç olarak onaylamasına istekli olduğunu ifade ettiğini bildirir.

o   M. Lindell yani MyPillow’un sahibi ve Trump’ın destekçisi ise Axios haber portalına verdiği mülâkatta Temmuz’da Trump’ın “esas olarak FDA ‘in onu onaylamalı” dediğini belirtir. Axios haber portalı, Trump’ın daha önce de hidroksiklorokine destek verdiğini ve FDA’i hidroksiklorokin kullanılması için teşvik ettiğini ve FDA’in ise yaygın, randomize bir klinik çalışma ile Haziran’da yararı olmadığı gösterdiğini ve böylece Trump’ın daha hızlı iyileşme ve koruma konusundaki bu teşvikinin geçersiz olduğunu belirtir.

o   CNN’in meşhur sunucusu Anderson Cooper, M. Lindell ile bir görüşme yapar. Görüşmede M.Lindell devamlı 1000 kadar insan üzerinde denendiğini ve iyi sonuçlar alındığını söylemekte. Anderson, bu çalışmanın nerede, hangi hekimler tarafından yapıldığını, nerede yayınlandığını sormakta, ama cevap yok! Görüşmede, Sunucu Lindell ‘in uyduruk ilaç satıcısı (snake-oil seller) olduğunu ve maddi çıkarı olduğu için bu çalışmayı desteklediğini söylemekte. Lindell ise  haber sunucusunu   “bu şaşılacak tedaviyi yok etmeye uğraşan biri” olarak değerlendirir. Aralarındaki   şiddetli tartışma 22 dakika sürmekte. Google’a “Anderson Cooper Mike Lindell” yazdığınızda tartışmayı seyretmeniz mümkün, tavsiye ederim, çok enteresan.

o   White House önünde bir gazeteci Trump’a bu konuyu sorar. Trump, “FDA’e oleadrin ile ilgilenin demediğini” ama “konuyu duyduğunu, bakacağız, her değişik konu ile ilgileniyoruz” şeklinde cevap verdi. Yani kaçak güreşti! (Bunu da “Trump oleandrin” yazarsanız, seyredebilirsiniz).

DÖRT

o   Pek çok bilim adamı, Kanser araştırma merkezi yetkilileri, mesleki kuruluşlar, ilgili bilimsel dernekler, zakkum ve oleandrinin çok zehirli ve zararlı olduğunu değişik yollardan duyurdular. Halkın uyarılması gerektiği hakkında değişik televizyon, haber portalları ve gazetelerde konuşmalar, mülakatlar yayınlandı ve hâlâ yayınlanıyor.

o   Hâttâ bir bilim adamı, CNN’ de “bu hakikaten saçmalık ve akıl tutulması” diyor.

o   Bunlardan en ilginci: ABD Ordusu Tıp Merkezi Enfeksiyon hastalıkları merkezi de oleandrin ile bazı ön çalışmalar yaptıklarını ama yetersiz sonuçlar aldıkları için devam etmediklerini bildirmiş.

o   Tenkit edilen bir husus da: 775.000 ölüm ve 21.700.000 vakadan sonra uyduruk bir ilacın koronavirüsü tedavi edileceğinin ileri sürülmesi. Bunun Trump’ın seçim yatırımı olduğu şeklinde de değerlendirmeler var!

BEŞ

Değil kanser sıradan bir hastalık için, doğruluğu değişik çalışmalar ile gösterilmemiş, bilimsel dergilerde yayınlanmamış, faz çalışmaları yapılmamış bir madde veya bitkisel ekstre için “tedavi eder, korur” gibi beyanlar yapılamaz.

Zamanımızda ülkemizde bilhassa genç araştırıcılar, zannederim popüler olmak için, bir in-vitro veya in-vivo deney sonuçlarını Alzheimer’a, kansere vd hastalıklara etkili olduğu şeklinde yorumlarla gazetecilere beyanat veriyorlar. Bu beni çok üzüyor.

Eğer birkaç çalışma ile olabilseydi bu işler, ben ve Prof. Dr. Erdem Yeşilada yaptığımız çalışmalardan, her hafta birini söylesek herhalde bir yıl süreyle; şu, şu hastalıklara ilaç bulduk diye beyanlar vermemiz gerekirdi!

 

VE SON

1988’de Turgut Özal döneminde, gündemi değiştirmek için, TRT’de zakkumun kansere iyi geldiğini anlatan 29 dakikalık bir program yapılmıştı ve gündem değişmişti. Esas gündem ne idi? Pahalılık, suiistimaller...

Kansere iyi geldiği Devlet Televizyonundan duyurulunca aklımda yanlış kalmadıysa 2 kişi yaprakları kaynatıp içmiş ve tabii ölmüşlerdi. Bu kişileri acaba kim öldürmüştü? Soran olmadı tabii!

O sırada, Sağlık Bakanlığı’nın zakkum için kurduğu bilimsel komisyonlarda üye olarak bulunduğum ve konuyu hâlâ takip ettiğim için, yazılmamış söylenmemiş bilgiler var bende. Bir ara yazarım inş..

Bilime, politikacılar, onların politik yatırımları ve iş adamları karışınca neler oluyor? Zakkum, önce Türkiye’de şimdi Amerika’da bunun tipik bir örneği. Birileri bir süre sonra bu konuyu “Covid-19 ‘a ilaç bulundu” diye yazarsa şaşırmayın.  

Dönemimizde, bilime politika karışması ile ilgili şahit olduğum benzer bir konu daha var, onu da zamanı gelince yazacağım. 

Kısıtlamalı da olsa kutladığımız, 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN!  

Koronanın gittiği günleri görmek ümidi ile, sağlık ve mutluluklar.

 

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat