İklim Değişikliği Yüz Milyonları Aç Bırakacak

İklim Değişikliği Paneli'nin taslak raporuna göre, 2080'de yüz milyonlarca kişi açlıkla, milyarlarca kişi susuzlukla karşı karşıya kalacak. En çok Afrika ve iklim değişikliğinin sonuçlarına uyum sağlama yetisi olmayan yoksul ülkeler etkilenecek.

BİA (Canberra) - Küresel iklim değişikliği nedeniyle 2080 yılına gelindiğinde 200 ila 600 milyon insanın açlıkla karşı karşıya olacağı tahmin ediliyor.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) son hali nisan ayında açıklanması beklenen raporundan sızan ilk bilgiler, Avustralya gazetesi The Age'de yayınlandı. Buna göre, hava sıcaklığı 2 ila 3,6 derece arasında yükseldiğinde gezegende 1,1 ila 3,2 milyar insan da su kıtlığı yaşıyor olacak.

Ayrıca, kıyı selleri nedeniyle 7 milyon evin zarar göreceği de tahmin ediliyor.

Susuzluktan en çok Çin ve Avustralya etkilencek

Taslak metnin yazılmasına katkıda bulunan Dr. Graeme Pearman, "Mesaj, dünyanın her bölgesinin etkileneceği" diyor.

Rapora göre Çin ve Avustralya susuzluktan en çok etkilenecek yerler. Avrupa'nın belli bölümleri ve ABD de etkilenecek yerler arasında.

Perman, kuraklık ve kıyı selleriyle baş etme yetisi en düşük olan Afrika ve Bangladeş gibi yoksul ülkelerinse iklim değişikliğinden en çok etkilenecek yerler olduğunu söylüyor.

Raporda Avrupa'da Alpler'de buzul kalmayacağı, Pasifik Okyanusu'ndaki ada ülkelerinse yükselen deniz yüzeyinden ve artan tropik fırtınalardan sert şekilde etkileneceği de öngörülüyor.

Rapor 2 Şubat'ta açıklanıyor

Bazı bilim insanlarına göre, dünyanın yerleşime sahip en kurak kıtası Avustralya, diğer bölgelere göre "hızlandırılmış iklim değişikliği" yaşıyor.

Pearman, "Kendi bölgenizdeki etkilerin ne olacağını değerlendirmek ve bunlarla baş edecek olanaklara sahip olmalısınız" diyor; bu hafta yayınlanacak rapordaki varsayımların "dünyanın iklim değişikliğine yanıt vermekte yavaş kalması ve her şeyin -üç aşağı beş yukarı- eskisi gibi devam etmesi" senaryosuna dayandığını söylüyor.

1988'de kurulan Panel, bu hafta Paris'teki zirvesinin ardından, iklim değişikliğinin bilimsel temellerini anlatan raporunu Cuma günü (2 Şubat) açıklayacak. Nisan ayında duyurulacak raporunsa, iklim değişikliğinin sonuçlarını ve bunlara uyum sağlama olanaklarını içermesi bekleniyor. (TK/KÖ)



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat