Orman talanı ve villalar TBMM gündeminde

Acarkent skandalının ardından Türkiye’deki "orman yağması" ve "kaçak villalar" bir bir ortaya çıkmaya başladı. CHP, AKP iktidarı döneminde orman ve 2B alanları üzerinde kurulan villaların peşine düştü. İktidarın dört yılında Ömerli’den Şili’ye kadar on binlerce villa yapıldığını ortaya koyan CHP, buralarda yaşayan AKP’lilerin listesini çıkartıyor.


CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu da, “Bakan, ‘ormanları koruyacağım’ diye bu kadar bağırırken, aynı partiden Pendik Belediye Başkanı Ömerli Barajı’nın mutlak koruma alanı içine villa yaptı. Samimi olmadıkları ortada” açıklamasını yaptı. Kumkumoğlu, Hükümet’in, Samandıra'da yapılaşmanın yasak olduğu bir bölgede, orman alanı ve su toplama havzası içinde özel bir organize sanayi bölgesi kurdurma projesini gündeme getirdiğine dikkat çekti.

'ORMANLARI SATIYORLAR'

Beykoz ve Acarİstanbul’da ortaya çıkan orman yağması Meclis gündeminden düşmüyor. Her gün yeni bir dosya açıklanıyor. İktidar ve muhalefet arasındaki villa kavgası da büyüyor. CHP’li Ali Kemal Kumkumoğlu da, önceki gün yaptığı açıklamada Hükümet’in milyonlarca dönüm orman arazisini satmayı planladığını açıkladı. CHP’li Kumkumoğlu, Serdaroğlu Özel Ormanı'ndaki yapılaşmanın durdurulmasıyla ilgili olarak, “Sayın Bakan’ın, hakkında kıyametleri kopardığı, ‘Asacağız, keseceğiz, yaşatmayız’ dediği Acarlar, AKP’li Beykoz Belediye Başkanı’yla bu kararı temyiz ediyor” diye konuştu.

Kumkumoğlu, İstanbul’daki kaçak yapılaşma artarken, Bakan Pepe ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin buna seyirci kaldığını söyledi. TMMOB İstanbul Şubesi ve iki vatandaşın Serdaroğlu Ormanı’ndaki yapılaşmaya karşı açtığı davayı anımsatan Kumkumoğlu, bu karara karşı Beykoz Belediye Başkanlığı’nın “Burada yasal olmayan hiçbir şey yoktur” diyerek üst mahkemede yürütmeyi durdurma talebinde bulunduğunu belirtti.

VİLLALARA GÖZ ALTI

Acarkent skandalı ile birlikte İstanbul Boğazı incelemeye alındı. TMMOB Mimarlar Odası, Sarıyer sırtlarında kaçak olduğu gerekçesiyle yapımı 1987 yılında durdurulan Boğaz manzaralı Uyum Villaları’nın yıkılması gerektiğini bildirdi. Uyum ve Mesan Kooparatifleri bünyesindeki villaların yapımına Turgut Özal Hükümeti döneminde yapılan yasal düzenleme ile başlandı. Bu yasa kapsamında villa yapmak için ruhsat alanların sayısı bin 400’e ulaştı. Mimarlar Odası yasalara ve şehircilik ilkelerine aykırı olarak yapılan ve yarım kalan villaların bir an önce tamamen yıkılmasını istedi. Boğaz’a yapılan villalar bir bir inceleme alındı. CHP de, bu villaların sahiplerinin kimler olduğuna yönelik yakın takip başlattı. Önümüzdeki günlerde villa tartışmaları daha da hareketleneceği sanılıyor...

Hazal Ateş



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat