Gazetemizde bugün bir haber yayınlandı. Sağlık Bakanlığı "Reçetesiz ilaç satışı" konusunda basına şu açıklamaları yapmış, LÜTFEN OKUYUN.

 

"Ülkemizde 26.5.1928 tarihli 1262 İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu ile reçetesiz ilaç satışı yasaktır. Reçete mukabili verilmesi gereken ilaçların reçetesiz satılması, hem hasta sağlığı açısından hem de ilaçlara güvenli erişim açısından önemli bir sorun teşkil etmektedir.

Özellikle büyüme hormonları, antibiyotikler, antihistaminikler ve antidepresanların reçetesiz olarak satıldığı yönünde şikâyetlerin artması üzerine, bu ilaçların bilinçsizce ve amacı dışında kullanımını önlemek amacıyla Bakanlığımız Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından, illere bir genelge gönderilerek gerekli denetimlerin yapılması istenmiştir.

Bakanlık olarak en önemli amacımız vatandaşlarımızın ilaca güvenli şekilde erişimini sağlamaktır. Zira basit gibi görünen ilaçların dahi, besin ve ilaç etkileşimleri, hamilelik ve emzirme dönemlerine etkileri, çocuklarda, yaşlılarda, böbrek ve karaciğer yetmezliği olanlarda, ilaç alerjisi bulunanlarda vb. çok ciddi ve beklenmedik yan etkileri olabilmektedir.

DSÖ verilerine göre gelecek 10 yıl içerisinde bilinçsiz kullanılan antibiyotiklere direnç gelişmesi nedeniyle basit enfeksiyonlar da dahi ölümler yaşanabileceği anlaşılmaktadır.

Bu sebeple Bakanlık olarak halkımızın sağlığını tehdit eden her türlü yanlış uygulama ile mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz. Ancak halkımızın da spekülasyonlara kapılmadan hem kendilerinin hem de yakınlarının sağlıklarını korumak amacı ile hekim tavsiyesi almadan ilaç kullanmamaları konusunda hassas davranmalarını istiyoruz."

 

Farkında mısınız? Eczacının, eczanenin adı dahi geçmiyor!

İLAÇ ve ECZANE sözcükleri yanyana değil, aynı cümlede bile YOK.

Bakanlık tarafından ilaç satışı konusunda tek yetkili, "ruhsatlı" merci- ECZANENİN ADI YOK!

Devletin çeşitli kurumları tarafından yapılan açıklamalarda (özellikle bizim her SGK ile sözleşme dönemimizde), tüketilen ilacın %85-90’nını devletin aldığı yani eczanelerce reçeteli olarak satıldığı hep beyan edilmiştir.

Peki şimdi bu OHAL hali nedir?

Büyüme Hormonları reçetesiz mi satılıyormuş? Bunların pazarı bellidir. Türkiye’ye ne kadar geldiği bellidir, satışı bellidir. Hangi depodan, hangi eczaneden kaç adet çıktığı ayan beyan ortadadır. İTS (ilaç Takip Sistemi)’yi bunun için getirmediniz mi?

Peki eczane dışında nerelerden, ne kadar satılıyormuş?

Sağlığımızı tehdit eden en önemli unsur, eczane dışında, özellikle internetten satılan her türlü ilaç, gıda takviyesi, vitamin, medikal malzeme, saç ve cilt ürünleri, dermokozmetik, insan sağlığını ilgilendiren herşey değil midir? Gerçek görülmesi gereken, üzerine gidilmesi gereken bu değil midir?

İlaç etkileşimleri ve yan etkileri konusunda hekimlerimizin danıştığı eczacılar, bu konu ile tamamen ilgisiz ve bilgisiz gösterilerek, halka ve basına böyle bir açıklama yapılıyor.

"Eczacılık mesleği" en önemsenmesi gereken zamanda, yok sayılıyor.

Ve açıkça, eczacıya, "sorumluluğunuz var, yetkiniz yok" deniliyor. Hem de sadece sana ilaç satabilme yetkisi veren Bakanlık tarafından.

Bakanlık şunu söylese: Hastalıklarınızda ve şikayetlerinizde doktor kontrolüne başvurunuz, gerekli ilaçlarınızı güvenli erişim için eczaneden ve eczacınıza danışarak alınız. Marketten, aktarlardan, benzin istasyonlarından ve özellikle internetten almayınız, dese... Amenna...

Burada ya anlayışta-içerikte bir sorun var! Ya da dile getirişte bir yanlışlık var.

Acaba; "ilaç eczane dışında bir yerlerde mi satılmak isteniyor"da, Bakanlık halkı "reçetesiz almayın" diye bilinçlendirmeye çalışıyor?

Bu sorunun bir an evvel çözümlenmesi gerekli.

Sağlık Bakanlığı bu konu üzerine ivedilikle yeniden düşünmelidir. TEB ve odalarımız en hızlı biçimde bu konunun düşünme safhasına katkıda bulunmalılar.

Ki; yanlış anlaşılmalar ortadan kalksın, bizler de "bunun altından ne çıkacak, bakalım bu neyin pazarlığı" gibi gereksiz ve yorucu düşüncelere kapılmayalım.

Saygılarımla...

 

o.demir@eczacininsesi.com

Tel: 0216 5534444

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat