PGEU Grip Aşısı' na ilişkin bir uyarı mektubu yayımladı. TEB mektubun Türkçe çevirisini resmi web sitesinden duyurdu:

2021 – 2022 Grip aşılaması: Serbest eczacılardan harekete geçme çağrısı

Yaklaşmakta olan grip mevsimi, var olan COVID-19’un kalıcılığı ile birleştiğinde Avrupa’daki sağlık sistemleri için bir başka önemli zorluğu beraberinde getirecektir. Dünyanın dört bir yanındaki uzman grupları, geçtiğimiz yıl grip virüsünün düşük düzeyde dolaşımda olmasının bir sonucu olarak insanların doğal bağışıklık düzeyinin azalması nedeniyle bu yılki grip mevsiminin daha ciddi olabileceği uyarısını yaptılar.1,2 Ayrıca, COVID-19 tedbirlerinin gevşetilmesinin bir sonucu olarak grip virüsü dolaşımının pandemi öncesi düzeylere dönmesi beklenmektedir. Son olarak, geçen yıl grip virüsünün son derece düşük düzeylerde dolaşımda olmasının bir sonucu olarak insanların rahatlaması, dolayısıyla da grip aşılanma oranlarının azalması riski de söz konusudur.

Bu nedenle hastaneye kaldırılma vakalarının önlenmesine yardımcı olacak etkili aşılama kampanyaları başlatarak özellikle risk gruplarındaki insanların aşı olmalarını ve aşıya adil erişim sağlanmasını acilen temin etmek gerekmektedir.

Grip aşılama kampanyalarında önemli aktörler olarak serbest eczaneler

Serbest eczacılık örgütleri geçtiğimiz yıl bazı Avrupa ülkelerinde eczacıların ulusal aşılama stratejilerindeki katılımını genişletmeye yönelik çabaları memnuniyetle karşıladı ve bu katkıları daha da ileriye taşımaya hazırlar. Serbest eczacılar, yüksek düzeyde eğitim almış sağlık uzmanları ve güvenilir bilgi kaynaklarıdır. Risk gruplarındaki hastaların (yaşlılar, kronik hastalıkları olan hastalar, bağışıklığı baskılanmış hastalar vs.) belirlenmesinde ve özellikle COVID-19 salgınının serbest eczacılara önemli bir rol oynama fırsatı verdiği günümüzde aşılamanın asıl önemini nüfusa açıklayarak aşılamaya dair kamuoyu güveninin artırılmasında önemli bir rol oynayabilirler. Eczanelerin toplumun kalbinde faaliyet göstermesi, mevcut aşılama hizmetlerini tamamlayarak aşıya erişim ve kolaylığı artırma fırsatları da sunmaktadır.

Bugün 8 Avrupa ülkesinde3 serbest eczacılar vatandaşlara eczanede grip aşısı yapabilir. Bu hizmetler kullanıcılarda yüksek memnuniyet yaratmanın4 yanı sıra daha önce hiç aşı olmamış kişilere ulaşarak onların aşı olmasını sağlayarak ve genel aşılanma oranını artırarak potansiyelini ortaya koymuştur. İrlanda’da yürütülen bir araştırmanın sonuçlarına göre İrlanda’da serbest eczaneler üzerinden sunulan aşılamalar, daha önce hiç aşı olmamış insanlarda (her 6 kişiden biri) aşılama kapsamını artırırken hastaların %99’u bir sonraki aşıları için yeniden eczaneye geleceklerini belirttiler. Hizmet kaynaklı hasta memnuniyeti de oldukça yüksekti, hastaların %93’ü memnuniyet oranlarının 9/10 veya 10/10 olduğunu belirtti.5 Fransa’da serbest eczacılar Ekim 2020 ortasından 2021’in başına kadar 3,7 milyon kişiye grip aşısı yaptılar, bu da her 3 grip aşısından 1’inin serbest eczanelerde yapıldığı anlamına gelmektedir.

Bunlara ek olarak, 7 Avrupa ülkesinde6, son olarak da İtalya ve Polonya’da serbest eczacılar gerekli eğitim programını tamamlamalarının ardından eczanede COVID-19 aşısı yapabilmeye başladılar ve bazı Avrupa ülkelerinde de eczanede yürütülen bağışıklama hizmetlerinin uygulanmasını değerlendirmek için pilot çalışmalar yürütülmektedir. Ayrıca, bazı Avrupa ülkelerinde önceden reçete gerekmeksizin grip aşılarının risk altındaki gruplara tedarik edilmesi de dâhil olmak üzere grip aşılarının dağıtımına ilişkin eczacı yetkileri genişleterek grip aşısına erişim artırılmıştır.7

Kaynakça

  1. Academy of National Sciences report COVID-19: Preparing for the future - Looking ahead to winter 2021/22 and beyond, July 15th 2021, accessible here.
  2. Financial Times US and Europe brace for winter flu outbreaks as social distancing ends, August 6th , accessible here.
  3. Denmark, France, Greece, Ireland, Norway, Portugal, Switzerland, United Kingdom.
  4. PGEU Best Practice Paper on Antimicrobial Resistance, accessible here.
  5. Pharmaceutical Society of Ireland report Patient Feedback on the Flu Vaccination Service Provided in Pharmacies, accessible here.
  6. France, Ireland, Italy, Norway, Poland, Switzerland, United Kingdom.
  7. PGEU Position Paper on the Role of Community Pharmacists in COVID-19 - Lessons Learned from the Pandemic, accessible here.


Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat