Haberimiz yankı uyandırdı. Aşağıdaki özel haberimizden sonra eczacılık fakültelerine ilişkin haberler ulusal basında yer almaya başladı (https://eczacininsesi.com/haber-detay.php?id=15095). 24. 07. 2022 tarihli özel haberimizi güncelleyerek yeniden yayımlıyoruz (ECZACININ SESİ).

ECZACININ SESİ/ ÖZEL HABER

Haber/ Ecz. Erdal Kart

18 Temmuz 2022 Pazartesi günü YKS sonuçları açıklandıktan sonra öğrencileri ve aileleri tercih heyecanı sardı. 19 Temmuz'da ÖSYM tercih kılavuzunu açıklayınca ben de son 4 yıldır yaptığım gibi fakülteleri, kontenjanları ve fakültelerin akademik kadrolarını inceledim. Eczacı olmam dolasıyla özellikle kendi alanımla ilgili fakültelere zaman ayırdığımı belirteyim. Tabii kılavuzu inceledikçe beni bir kaygı ve endişe sardı. Özellikle yeni açılan eczacılık fakültelerinin durumu içler acısıydı. Şimdi sizlerle tercih kılavuzu, YÖK Atlas’ı ve fakültelerin web sitelerini inceleyerek elde ettiğim verileri paylaşmak istiyorum:

  • Son beş yılda eczacılık fakültelerinin kontenjanları %69,56 oranında artmış.
  • 2017 yılında açıklanan kontenjan sayısı 2540 iken 2022 kılavuzunda bu rakam 4307 olmuş.
  • Son beş yılda öğrenci alan eczacılık fakültesi sayısı %44,1 oranında artmış.
  • 2017 yılında eğitim veren eczacılık fakültesi sayısı 34 iken 2022 yılında bu sayı 49'a ulaşmış.
  • 2022 yılı itibariyle 49’u aktif öğrenci almak üzere 57 eczacılık fakültesi bulunuyor.
  • Bu 57 fakültenin 5’i KKTC’de bulunuyor ve 4’ü aktif öğrenci alımı yapıyor. 
  • Türkiye’de aktif öğrenci alan fakülte sayısı 45 olmakla beraber toplam 52 eczacılık fakültesi bulunuyor.
  • Türkiye 52 eczacılık fakültesi ile dünyada 3. sırada.
  • 57 eczacılık fakültesinin sadece 29’unun dekanı eczacılık lisans çıkışlı. Geri kalan 28 fakültenin dekanları tıp, kimya ve biyoloji alanlarında lisans eğitimi almışlar.
  • Aktif olarak öğrenci alan 49 eczacılık fakültesinden yalnızca 15’i ECZAKDER tarafından akredite edilmiş.

Şimdi de yukarıdaki bilgiler eşliğinde ülkemizdeki eczacılık eğitimi ile ilgili bazı can sıkıcı örnekleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

  • Bu yıl öğrenci alacak Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nin Profesör sayısı 2, Doktor Öğretim Üyesi sayısı 14. YÖK Atlas’a veriler girilmediği için fakültenin web sayfasını inceledim. Fakültenin eczacılık lisanslı tek akademisyeni var, bu kişi Bangladeş'teki Dhaka Üniversitesi'nden. Bangladeş’teki eczacılık eğitimi 3 yıl. Fakültenin 40’ı Türkçe 40’ı İngilizce olmak üzere 80 kişilik kontenjanı var. Üniversite mevcut yetersiz akademik kadrosu ile İngilizce eğitim de vermeyi hedefliyor.
  • Bir diğer örnek ise Urfa'dan... Bu yıl 40 öğrenci alacak Harran Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nin akademisyen sayısı fakülte dekanı dahil sadece 6. Ayrıca akademik kadrodaki hiç kimse eczacılık lisans çıkışlı değil.
  • 02.06.2021 tarihinde kurulan Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi bu yıl 40 öğrenci alacak. Fakültenin 1'i profesör 6'sı doktor öğretim üyesi olmak üzere toplam 7 akademisyeni var. Bunların yalnızca 3'ü eczacılık lisans çıkışlı.
  • Selçuk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin YÖK Atlas’a göre 30 akademisyeni var bu 30 kişiden sadece 7’si eczacılık lisans çıkışlı.
  • Cumhuriyet Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin 27 akademisyeni var, bunun sadece 9’u eczacılık lisans çıkışlı.
  • Trakya Üniversitesi’nin aynı şekilde 30 akademisyeni var 11’i eczacılık lisans çıkışlı.
  • Bahçeşehir Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin web sitesine göre fakültenin 9 akademisyeni var ve sadece 4’ü eczacılık fakültesi lisans çıkışlı

Bir başka dikkat çekici nokta ise yeni açılan ve Türkçe program için dahi akademik yetersizliği bulunan fakültelerin İngilizce program açmaları. Türkçe programa yetişemeyen akademik kadro ile İngilizce eğitimi nasıl vereceklerini açıkçası merak ediyorum. Mesela Ankara Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi İngilizce programda açmış ama akademik kadrosu Türkçe eğitim için bile yetersiz. Misafir öğretim görevlisi ve kurum için görevlendirme ile eczacılık eğitimi verilemez.

Bir diğer konu ise daha önce kurulmalarına rağmen Van Yüzüncü Yıl, Ağrı İbrahim Çeçen, Adıyaman Üniversitesi, Dicle Üniversitesi gibi eczacılık fakültelerinin eczacılık lisans çıkışlı kadroların yetersizliği. Dikkatten kaçmayan bu duruma verilen yanıt genelde “Eczacıların akademik camiadaki sayısı düşük biz de bu sebeple farklı bölümlerden akademisyen almak zorunda kalıyoruz.” oluyor. Sürecin böyle işleyeceği bunun da bir kılıfı olacağı da çok önceden biliniyordu. Bu cevabın gerçeklik payı var elbette. Ancak eczacılık lisans çıkışlı akademisyenlerin dekan olduğu yeni fakültelerde, eczacılık lisans çıkışlı akademisyen sayısının artması da bize bazı ipuçları veriyor. Mesela Binali Yıldırım Üniversitesi Eczacılık Fakültesi dekanlarının (Prof. Dr. Bülent Gümüşel, Prof. Dr. Mehtap Uysal ve Prof. Dr. Öztekin Algül) orada eczacı kadrolarını arttırması tesadüf olmasa gerek. İzmir gibi cazibesi olan bir il olması dolayısıyla talebin fazla olmasını normal karşılamakla beraber, 36 akademisyenden 33’ünün eczacı olmasında Prof. Dr. Mutlu Aydemir’in katkısı olmayacağını düşünmek saflık olur. Yakın zaman önce kurulan Lokman Hekim Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin 30 akademisyeninden 23’ünün eczacılık lisans çıkışlı olması da tesadüf değil. Demek ki eczacı dekanların görev yaptığı fakültelerde, eczacılık çıkışlı akademisyenlerin sayısı artıyor.

Bu yazıyı kaleme alırken Prof. Dr. Levent Üstünes’in sosyal medyada bir paylaşımı dikkatimi çekti. Levent hocam şöyle yazmış: "Eczacılık kadim bir meslektir ve eczacı sağlık hizmet ekibinin vazgeçilmez bir bileşenidir. Eczacıyı dışlayan bir sağlık sistemi Titanik gibi batar ve halk ilaç sunum hizmetine asla erişemez. Eczaneyi “dükkân,” eczacıyı “ilaç satıcısı esnaf” gibi görmek bir devlet ve bir toplumun yapabileceği en büyük hatadır. Bu konuda bir hata veya eksiklik varsa temel görev ve sorumluluk eczacılık fakültelerine aittir.” Kendisine aynen katılıyorum. Yine eczacılık mesleğin çıkış ve umut olacak alanının klinik eczacılık olacağı söylemini de destekliyorum.

Yazımın sonuna gelirken aklıma takılan iki soru eşliğinde hocalarımıza ufak bir eleştiride bulunmak istiyorum.

  1. Eczane eczacılarına emeklilik yaş sınırı gelmesini cesurca dile getiren hocalarımız, acaba aynı emekliliğin kendileri için de gerekli olduğunu düşünüyorlar mı?
  2. Eczacılık fakültesi açılmasına kamuoyu önünde canhıraş bir biçimde karşı çıkan bazı akademisyenlerin, yeni açılan özel üniversitelerin eczacılık fakültelerinde çalışmak için yüksek bir çaba içinde olmalarına ne demek gerekir?

Not: Verilerde kaynak olarak YKS Tercih Kılavuzu, YÖK Atlas ve eczacılık fakültelerinin resmî web sayfaları dikkate alınmıştır.

Kaynaklar

https://yokatlas.yok.gov.tr/

https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2017/OSYS/LYS/KONTENJANKILAVUZ18072017.pdf

https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2022/YKS/kontkilavuz19072022.pdf



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat