Eczacılardan SGK’ya kanser ilacı çağrısı

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, SGK’nın medula sistemindeki fiyatta düzeltme yapmadığı için kanser hastalarının kullandıkları Dabrafenib etken maddesini 75 mg dozda içeren 120 kapsüllük ilaç için kutu başına ceplerinden 4 bin 719 lira ödemek zorunda kaldıklarını açıkladı.

Saydan Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Hastalarımızın kullandığı Dabrafenib etken maddelerini içeren aynı zamanda akıllı ilaçlardan olan bu ilaç, Alternatif Geri Ödeme Yönetmeliği kapsamında kamu fiyatı değişmediğinden vatandaşlarımız ilaçlarına ulaşamıyor.

Melanom, en agresif seyirli ve hayatı en çok tehdit eden cilt kanseridir. Sıklığı yıllar içinde artmaya devam ediyor” dedi. Bu hastalığın görülme sıklığının yüzde 2 olduğu bilgisini veren Saydan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Deri kanserinden ölümlerin yüzde 75’i melanom nedeniyledir.

SGK, ’biz firma ile Alternatif Geri Ödeme Yönetmeliği kapsamında sözleşme yaptık. Sözleşme bitinceye kadar fiyat değiştirmeyiz’ diyor. Diğer taraftan firma ile görüştüğümüzde ‘ilacı biz ancak bu şartlarda verebiliriz’ diyor.

Dolayısıyla da firmanın satış fiyatıyla SGK’nın ödediği fiyat arasındaki büyük fiyat farkını hasta ödemek zorunda kalınca ilacını alamıyor.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat