İLAÇTA REKLAM SAĞLIĞA ZARARLIDIR
 

BASIN AÇIKLAMASI

İLAÇTA REKLAM SAĞLIĞA ZARARLIDIR

Değerli Basın Mensupları,

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu tarafından 26.08.2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Reklam Yönetmeliği’nin uygulama esasları  başlıklı  5. Maddesinin (f) bendi; “f) Reçete ile satışına izin verilen ilaçlar, alkollü içkiler, sigara ve tütünler, yapımı, sağlığı koruma standartlarına uymayan gıda maddeleri, eş bulma veya mektuplaşma kuruluşlarının hizmetleri ile benzeri ürün ve hizmetlerin reklâmı kabul edilemez.” şeklinde düzenlenmiştir. Söz konusu düzenleme, eğer kanun hükümleri ve mevzuatlar konusunda bilgi eksikliği kaynaklı değilse, “reçetesiz ilaçların topluma yönelik tanıtımı”nın önünü açma girişimidir. Benzer girişimler daha önce yargı yoluna yapılan başvurularımız ile 1996 ve 2003 senelerinde olmak üzere iki kez durdurulmuştur.

1262 sayılı “İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu” ile bu yasaya dayandırılmakla birlikte kanun hükümlerine aykırı biçimde 1996 ve 2003 yıllarında yayımlanan yönetmelikler ile reçetesiz olarak satılan ilaçların topluma yönelik reklamının serbest bırakılmasına çalışılmıştır. Söz konusu yönetmeliklerin iptali için Birliğimizce Danıştay’da dava açılmış ve her iki dava da kazanılmıştır.  Her iki davada da yasa koyucunun, ilacın diğer tüketim mallarından ayrı olduğu ve bu nedenle tanıtım faaliyetlerinin sağlık profesyonelleri ile sınırlı olması ve topluma yönelik reklamının kesinlikle yasaklanması gerektiği yönünde kararı mevcuttur.

Reklamın amacı reklamı yapılan ürünün tüketiminin arttırmak, tüketiciyi o ürüne yöneltmektir. İlacı halka ulaştıran eczacılar açısından ilaçta reklam, maliyetsiz bir gelir artış aracı olarak düşünülebilir. Oysa biz eczacılar ilacın herhangi bir tüketim maddesi, hastanın da tüketici olarak düşünülmemesi gerektiğini savunuyoruz. Reçeteli ya da reçetesiz ilacın reklamının yapılmasının tek sonucu yanlış tedavi ve sağlıksızlık olacaktır. Bizler, sağlık koşullarını iyileştirmeye yönelik çaba gösteren eczacılar olarak, ilacı ticari bir ürün, hastayı da bir müşteri olarak algılayan zihniyetin şiddetle karşısındayız.

54 yıllık örgüt kültürümüz ve halk sağlığını her şeyin üstünde tutan mesleki bilincimiz ile, ilacı bir meta olarak gören ve satışını artırmak amacıyla ilacın topluma tanıtımını serbest hale getirmeye yönelik her türlü girişime, bugüne kadar karşı olduğumuz gibi bundan sonra da karşı olacağız. 26.08.2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmeliğin iptali için de Birliğimiz tarafından ivedilikle yargı yoluna başvurulacak ve ilaçta reklama olanak sağlamak amacıyla yapılan girişimlerin yasal yoldan iptal edilmesi için gerekli işlemler sürdürülecektir.

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ
BASIN BÜROSU

İletişim için;
Ayşen Yalman; 0312 409 81 17



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat