İstanbul'da Nöbetçi Eczane Aramaya Kalkarsanız...

Bayram günü önemli sayılmayacak bir rahatsızlık için İstanbul Üniversitesi Çapa Hastanesi'ne gittik. Nöbetçi doktor bir ilaç yazdı. Çapa Hastanesi'nin bulunduğu bölge eczane doludur. Bu nedenle çok endişe etmeden hastanenin karşısına geçip Turgut Özal Caddesi'ndeki sıra sıra dizili eczanelerin önünde durduk.

Sonra da kepenkleri indirilmiş eczanelerin üstündeki nöbetçi eczane isimlerini aramaya başladık. Ara ki bulasın! Tamamına yakınında neredeyse hiç nöbetçi eczane notu bulamadık. Ya meraklıları tarafından kopartılmıştı ya da hiç asılmamıştı. Eczanesinin camına nöbetçi eczane ismi yazılı olanlar ise hep bir gün önceki nöbetçi eczaneleri gösteriyordu.

Neyse moralimizi bozmadık. Yol üstündeki eczanelerin sayısı oldukça fazlaydı. Nasılsa nöbetçi eczaneyi saptayabilirdik. Şehremini'nden Aksaray'a doğru duraklaya duraklaya yola devam ettik. Açık eczane de bulamadık, 22 Aralık tarihli nöbetçi eczaneleri gösterir bir liste de bir türlü karşımıza çıkmadı.

***

Ben her zamanki iyimserliğim içinde bu kez de Aksaray'ın ara sokaklarından arabanın direksiyonunu Samatya Hastanesi'ne çevirdim. Yok diyoruz, gidip bakıyoruz ve bir nöbetçi eczane işareti göremiyoruz. Döndük Cerrahpaşa'nın önüne, tam bir saat açık trafikte bir eczane bulmayı başaramadık.

Bunun üzerine bir arkadaşımıza internete girip nöbetçi eczanelere bakmasını rica ettik. Biz de bu arada Galata Kulebidi'ne ulaştık. Arkadaşımız, internette bir arıza olduğunu, ancak Sıraselviler'de açık bir eczane gördüklerini söyleyince Cihangir'e yöneldik.

Arkadaşımızın dediği doğru çıktı. Taksim Sıraselviler'de nöbetçi bir eczane bulduk ve uzun bir kuyrukta sıraya girerek ilacı alabildik. Aslında bu olay başımıza ilk kez gelmiyor. Daha önce de Taksim civarında nöbetçi eczane kıtlığına tanık olmuş ve ilaç almayı becerememiştik.

***

Eve dönünce, internetin başına geçtim ve nöbetçi eczaneleri incelemeye başladım. Beyoğlu ilçesinin sınırları içinde yalnızca 3 nöbetçi eczane bulabildim. Beyoğlu gibi özellikle yaşamın en hareketli olduğu ve en çok olayın yaşandığı bir ilçede sadece 3 eczanenin nöbetçi olması kararını kim vermişti?

Sonra ilçe ilçe nöbetçi eczane sayılarını incelemeye giriştim. Kadıköy'de 12 nöbetçi eczane görünüyordu. Eminönü'nde ise sadece 1 tane. En çok ve en büyük hastanelerin yer aldığı, muhtemelen İstanbul'un eczanelerinin yarısına yakınının konuşlandığı Fatih ilçesinde kaç nöbetçi eczane var diye sorarsanız söyleyeyim: 5 eczane.

***

Eczacılar Odası'nda yöneticilik yapmış bir dostumu arayıp, bu kargaşanın, sıkıntının nedenini sordum: Nöbetçi eczaneleri Eczacılar Odası ile İl Sağlık Müdürlüğü birlikte düzenliyordu. Onaylayan ve kesinleştiren İl Sağlık Müdürlüğü'ydü. İstanbul Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi gibi büyük hastanelerin yanında mutlaka bir nöbetçi eczane olması gerekiyordu. Ama dün yoktu.

Ayrıca nüfusa uygun olmayan dengesiz bir dağılım yapılmıştı. Örneğin Beyoğlu'nda neden yalnızca üç tane? Bu kadar yoğun bir yaşamın olduğu yerlere daha fazla nöbetçi eczane gerekmez mi?

Sorular çok... Öyle anlaşılıyor ki İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün ve İstanbul Eczacı Odası'nın bu konuyu yeniden ele almaları gerekiyor. Bugün pazar, gidin eczanelerin kapılarına, çevresine bakın: Kaç eczane görünür yere nöbetçi eczanelerin listesini asmış? Bu konuda büyük bir sorunla karşılaşacağınızı şimdiden söyleyebilirim. Çünkü zor okunan bazı listeler asılmış olabilir. Onların bir kısmı da daha önceden muhtemelen eczane arayan yurttaşlarca adres bulmak için koparılmıştır.

Nöbetçi eczanenin en görünür şekilde, hele İstanbul gibi karmaşık ve yoğun nüfuslu bir ilde ışıklı levhalarla gösterilmesi gerekiyor; üstelik daha fazla sayıda olması gerekiyor.

Şehir içinde körebe oynamaktan kurtulmanın tek yolu da bu herhalde.

***

Bizim başımıza gelen eminim ki birçok yurttaşın başına geliyor. Buna bir çare bulunması şart.

Çok da zor değil. Adresi gösterir ışıklı bir sistem, teknolojinin böylesine geliştiği bir ortamda kolayca düzenlenebilir.

Yetkililere sesleniyorum...

Bir an önce, lütfen bu kargaşaya son verecek bir çözüm üretilsin.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat