ANKARA (İHA) -  Türk Tabipleri Birliği Başkanı Gencay Gürsoy, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı ve İstanbul Tabip Odası delegesi olan Prof. Dr. Türkan Saylan'ın Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınmasıyla ilgili olarak, "Türkan Saylan Türk Tabipler Birliğinin hekim camiasının 100 bin hekimin kutsal değeri varsa Türkan Saylan bizim kutsalımızdır. Türkan Saylanın temsil ettiği kimlik bizim kimliğimizin kutsalıdır. Hepimiz Türkan Saylanız" dedi.

Gürsoy, düzenlediği basın toplantısında Prof. Dr. Türkan Saylan'ın Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınmasını değerlendirdi. Saylan'ın kendisinin 40 yıllık bir arkadaşı ve aynı fakülteden mezun olduğunu anlatan Gürsoy, "Burada tartışma konusu olan Türkan Saylan'ın siyasi görüşü değildir. Türkan Saylan demokrasi karşıtı herhangi bir hareketin içinde olamaz. Bunun delillerini çeşitli biçimlerde gerek kişisel görüşmelerde gerekse kamuoyuna açık bir şekilde ortaya çıkarmış bir insandır. Türk Tabipler Birliği olarak onun demokrasi yandaşı bir kimliğe sahip olduğu konusunda garanti verebiliriz. Yasal sürece doğal olarak bir saygımız vardır. Türkiye'de hukuk sistemi ve yasalar ne gerekiyorsa o yapılabilir. Ancak Türkan Saylan'ın temsil ettiği kimlik hekim kimliği bugüne kadar yaptığı hizmetler göz önüne alınmalıdır" dedi.

Türkan Saylan'ın cüzzam hastalığı ile mücadelenin öncülerinden birisi olduğunu belirten Gürsoy, Saylan'ın demokratik öğretim üyeleri derneği gibi birçok kuruluşunda toplumsal sorumluluğunu yerine getiren bir meslektaşı olduğunu söyledi. Saylan'ın kız çocuklarının eğitimi konusunda da birçok hizmeti olduğunu belirten Gürsoy, "Türkan Saylan Türk Tabipler Birliği'nin hekim camiasının 100 bin hekimin kutsal değeri varsa Türkan Saylan bizim kutsalımızdır. Türkan Saylanın temsil ettiği kimlik bizim kimliğimizin kutsalıdır. Bugün hepimiz Türkan Saylanız. TTB olarak ve Türkiye'deki 100 bin hekim olarak bunu ifade ediyorum ki yasal süreç boyunca Türkan Saylan bu hasta durumunda, kimliği rencide edilmesin, kişiliği örselenmesin fiziksel koşullar bakımından hastalığı dikkate alınarak en iyi koşullar sağlanarak özgürlüğüne kavuşsun. Bu olmadığı takdirde Türkiye'deki bütün hekimler adına konuşuyorum biz ona yapılan muameleyi kendimize yapılmış addedeceğiz. Türkan Saylan'ın kimliğine kişiliğine yönelin örselenmişlik bizim kişiliğimize yönelen örselenmişlik olacak. Onun rencide edilmesi bizi rencide edecektir. Bizim için de bu olası gelişmeler bir travma niteliğini taşır. Hekimlerin travmaya uğraması çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Umuyorum ki Türkan Saylan sağlık alanındaki kritik evresini bir sağlık kuruluşunda ya da evinde geçirir" dedi.

Türkan Saylan'ın sağlık durumunun bu süreçten nasıl etkileneceğinin sorulması üzerine Gürsoy, "Endişeliyiz ama umuyoruz ki Türkiye'de yasal süreç bunları dikkate alacaktır. Türkan Saylan'ın tedavisinde en ufak bir aksama çok ciddi sorunlara yol açabilir. Biz yakından biliyoruz ki ben dostumu olarak çok iyi biliyorum ki gerçekten kritik bir evrededir. Türkan Saylan ilerlemiş bir kanser hastasıdır. Karaciğer yetmezliği içindedir bütün bunların özenle dikkate alınmasını umuyoruz" şeklinde konuştu



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat