STATİN REÇETELERİNDE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

ECZACININ SUT İLE İMTİHANI-2

 

Sevgili meslektaşlarım,

Bugün ele alacağımız konu ANTİHİPERLİPİDEMİKLER.

Sağlık Uygulama Tebliğlerinde en sık değişen maddelerden biri olması nedeniyle SGK tarafından ne zaman son halinin verileceği merak konusu olan önemli bir madde. Geçmiş uygulamalara bu kez hiç değinmeyeceğim. Aksi takdirde bana ayrılan sayfa yetmeyecek. Ancak biliyoruz ki, geçmişte birçok reçetemizin ödemesini almada şu veya bu nedenle birçok kez sıkıntı yaşadık.  Hayli kafa karıştıran maddenin son halini özetlemeye çalışacağım.

Lipid düşürücülerden STATİNLER ile tedaviye başlama kriterleri:

1-  YETİŞKİN HASTA

Son tebliğe göre, eğer hastada hiperlipidemi yanı sıra; Diabetes Mellitus, Akut koroner sendrom; Geçirilmiş Miyokard Infarktüsü; Geçirilmiş inme, Koroner arter, Periferik arter, Abdominal aort anevrizması veya Karotid arter hastalıklarından en az biri varsa, son 6 ay içinde ölçülmüş ve 70 mg/dl üzeri tek bir LDL değeri ile rapor düzenlenir. Rapor kodu 04.08 veya 04.02 olarak çıkar. ICD10 kodu: E78

Yukarıdaki hastalıklardan herhangi biri bulunmayan hastaların raporlarında, son 6 ay içinde yapılmış, en erken 1 hafta ara ile ölçülmüş 2 LDL değeri bulunması gerekmektedir.

Bu şekilde tedaviye başlayacak hastalarda Rapor Kodu 04.02, ICD10 Kodu E78 olmalıdır.

 

1-    LDL değerlerinin her ikisi de 190 mg/dl ise, Ek Risk Faktörleri aranmaksızın hastanın raporu düzenlenir ve ilaca başlayabilir.

2-   LDL değerlerinden herhangi biri veya ikisi de 160 üzerinde ise, aşağıda verilen Ek Risk Faktörlerinden en az ikisini taşıyor olma şartı aranır.

3-   LDL değerlerinden herhangi biri veya her ikisi de 130 üzerinde ise, aşağıdaki Ek Risk Faktörlerinin her üçünü de taşıyor olması gerekmektedir.

 

YETİŞKİNLER İÇİN Ek Risk Faktörleri:

1-   Hipertansiyon,

2-   Ailede erken kardiyovasküler hastalık öyküsü,

3-   65 yaş üzeri           

 

 

2-  10 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLAR 

        1) Kardiyovasküler hastalık veya kalp transplantasyonu geçirmiş olan veya homozigot ailevi hiperkolesterolemili ve LDL düzeyi 400 mg/dl ve üstünde olanlarda,

        2) LDL düzeyi 190 mg/dl ve üstünde olan ve ek olarak birden fazla yakın aile bireyinde erken başlangıçlı kardiyovasküler hastalık bulunan veya en az bir risk faktörü bulunanlarda,

 

3-    10-18 YAŞ ARASI

        1) LDL düzeyinin 190 mg/dl’nin üstünde olduğu durumlarda,

        2) LDL düzeyinin 160 mg/dl’nin üstünde olduğu ve ek olarak aile öyküsü veya iki ek risk faktörü bulunanlarda,

        3) LDL düzeyinin 130 mg/dl’nin üstünde olduğu ve ek olarak klinik kardiyovasküler sistem hastalığı veya üç ek risk faktörü bulunanlarda.

 

            ÇOCUKLAR İÇİN Ek risk faktörleri

1.    Hipertansiyon,

2.    VKI persentile  >%95, 

3.   HDL-C <40 mg/dl,

4.   Diyabet,

5.   Kronik böbrek yetmezliği,

6.   Son dönem böbrek hastalığı,

7.   Geçirilmiş böbrek nakli,

8.   Kawasaki hastalığı,

9.   Kronik inflamatuvar hastalık,  

10. HIV enfeksiyonu

11. Nefrotik sendromdur.

 

           Yukarıdaki şartları taşıyarak tedaviye başlayan hastaların, ilaç geçmişini gözden geçirerek 6 aydan uzun süre ara verip vermediğinden emin olmamız gerekir. 6 Aydan fazla ilaca ara verilmişse;  rapor süresi devam ediyor olsa dahi, tedavinin geçmişi yok sayılmaktadır. Bu durumda hastanın yeni tarihli LDL değerleri ile rapor düzenlenmesi ve tedaviye başlaması gerekmektedir.

Rapor yenilenirken, LDL düzeyini gösteren yeni bir tetkik sonucu aranmaz. Tedaviye başlama tarihi ve son biten raporunun tarihi yeni raporuna yazılarak İDAME RAPOR düzenlenir.

YETİŞKİNLERDE:

Atorvastatinin 10 ve 20 mg, Simvastatin 10 ve 20 mg, Fluvastatin 40 mg, Provastatin 10 ve 20 mg, Rosuvastatin 5 ve 10 mg, Pitavastatin 2 ve 4 mg  etken madde içeren formları,  uzman hekim tarafından çıkarılan raporlarla tüm hekimlerce reçete edilebilir. Yetişkinlerde maksimum rapor süresi 24 aydır.

Atorvastatin 40 ve 80 mg, Simvastatin 40 mg, Fluvastatin 80 mg, Provastatin 40 mg, Rosuvastatin 20 ve 40 mg etken madde içeren formları Kardiyoloji, Kalp Damar Cerrahisi, Endokrinoloji veya Geriatri Uzman hekimlerinin çıkardığı raporla yine bu hekimlerce yazıldığında ödenebilmektedir.

ÇOCUKLARDA;  Çocuk Metabolizma Hastalıkları, Çocuk Endokrinoloji ve Çocuk Kardiyoloji uzmanları tarafından çıkarılan raporla tüm hekimlerce reçete edilebilmektedir. Çocuklarda rapor süresi maksimum 6 aydır.

Özetle, statin içeren bir reçete karşılarken, hastanın ilaç geçmişi, rapordaki LDL değerlerinin kriterleri sağlayıp sağlamadığı, LDL ölçüm tarihinin uygun olup olmadığı gibi birçok faktörü gözden geçirmemiz gerekmektedir.

 

MEDULA da yapılan düzenlemeler ile, yüksek doz statinlerin belirli uzman hekimlerce rapor kaydı yapılabilmesi sağlandı. Yine belirli uzman hekimlerce yazılması gereken yüksek dozların, diğer hekimlerce reçete edildiğinde sistem uyarı vererek kayıt yapması engellendi.

Beklentimiz, uygun olmayan LDL değerleri ile rapor çıkarılmasının önüne geçilebilmesi ve hastanın görebildiğimiz 1 yıllık ilaç geçmişinden daha eski tarihlerden sorumlu tutulmamamız. Bu hafta da konuyu kapatırken son sözüm: Sistem ödüyorsa ÖDENSİN! Diken üzerinde ödeme beklemeyelim.

Bir sonraki konumuz diğer lipid düşürücüler ve trigliserid düşürücüler olacak. Haftaya görüşmek üzere sağlıcakla kalın.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat