Şiirin ve siyasetin ‘Yaramaz Çocuğu’ Can YÜCEL 12 Ağustos 1999’da öldü...

 

‘Ne kadar yalansız yaşarsak o kadar iyi.’

 

 

Büyük Can Dedi ki:

 

Kovalamayın beni yatağa

Hiç uykum yok

Daha lafınıza karışacağım

Ortalığı dağıtacağım

Televizyonu kapatacağım

Ayçiçeği resmi yapacağım daha

Başparmağıma şiir okuyacağım

Islık çalacağım

Daha çok işim var

Gecenizi karartacağım

Kütahya vazonuzu kıracağım

Vakitsiz yatırmayın beni

Daha çok erken

 

Can YÜCEL

 

Haktan ve halktan yana

1965 cjenel seçimlerinde, Türkiye İşçi Partisi'nin radyo konuşmalarından birini de Can Yücel yapar. İşte, TİP üyesi Can Yücel'in konuşması...
Kardeşlerim, İşçi Partisi'ne kızıl diye lâf atanlar Erzurum'da yavrularımızın kızıldan, kızamıktan kırılması karşısında kıllarını bile kıpırdatmamış olanlardır.
Canlarım, İşçi Partisi'ne "Camilerin kapısına kilit takacaklar" diye çirkef atanlar, her doğan bin çocuktan yüz altmış beş tanesinin süt bebe-siyken ölüp gitmesi karşısında vurdum duymazlık eden Allahsızlardır.
İşçi Partisi'ne, "Dükkânınızı, evinizi, barakanızı, bir avuçluk tarlanızı elinizden alacak" diye leke sürmeye kalkışanlar halkın eğitimi için tek toplu çare olan Köy Enstitülerini halkın elinden alıp, kapatanlardır.
Yurttaşlarım, İşçi Partisi'ni "Kökü dışarıda" diye arkadan vurmaya özenenler Halkevlerinin dibine incir dikenlerdir.

Kardeşlerim, Türkiye İşçi Partisi'nin kökü Türk işçisinin, Türk köylüsünün, Türk aydınının, Türk küçük esnafının, dar gelirli Türk memurunun insan gibi yaşama özlemidir. Türkiye İşçi Partisi yurtta tek bir çıplak ağaç, tek bir çıplak yurttaş kalmayıncaya kadar didinmeye ant içmiş yurtseverlerin ocağıdır. Bu özlemle ve kararla beslenen bu ağaç şimdilik körpedir ama, Anadolu'nun dört köşesine yayılmış ulu çınarlar kadar Türk'tür. Ve halkımızın göz nuruyla, alın teriyle sulanarak, gelecek yıllarda serpile serpile bütün Türkiye'yi yeşillere salacaktır. Türkiye İşçi Partisi'nin bir tek kaynağı var: Sevinç, sevgi. Hakkın yanında, ve halktan olmasının verdiği sevinç ve sevgi. Bir tek aracı ve pusatı var: Bilim ışığı. Bu sevinç ve bilim ışığıyla bu yurdu öyle bir donatacağız ki o zaman işte ulusal egemenlik ve çocuk bayramlarını yanyana, ama bu sefer sahiden kutlayacağız.
Analar, babalar, kardeşler,
Sandık başına giderken çocuklarınızı, kardeşlerinizi de yanınızda götürün. Götürün ki görsünler İşçi Partisi'ne oy verdiğinizi. Çünkü o oylardır ki çocuklarınıza, kardeşlerinize sütü ile, mamasıyla, yuvasıyla, çiçek bahçesi, çocuk bahçesiyle, doktoru, denizi, güneşiyle, renkli oyuncakları, gül gibi okulları, güpgü-zel kitapları, yiğit öğretmenleri ve haktan yana olduğu için mutlu ana babalarıyla zengin ve dopdolu bir çocukluk sağlayacak. Ve yine çocuklarınıza, kardeşlerinize aydınlık bir gelecek, iş, sosyal adalet, toprak, ekmek, güven, eşitlik, özgürlük, insan onuru, ve pırıl pırıl bir hayat kazandıracaktır.
Yeter ki gönlünüz ve kafanız doğru yolda ve oylarınız İşçi Partisi'nden olsun ve yeter ki, yurttaşlarım, gazanız mübarek olsun.
Türkiye İşçi Partisi'nin işareti tırtıklı kirtiş-li bir teker, yâni bir çark, ve üstünde eğik duran bir başaktır. İçinde de iki satır yazı vardır: Köylüye Toprak - Herkese İş.
Sosyal Adalet dergisi, Ekim 1965, Sayı: 19.

www.eczacininsesi.com

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat