BERKO İLAÇ YK Başkanı Berat Beran: “Yalnızca hakkımızı istiyoruz.

SÖYLEŞİ

SUNUŞ

Önceden sözleştiğimiz gibi, 11 Ocak- 2022- Salı günü saat 13.30 da Berko İlaç’ ın İstanbul- Ataşehir’ deki merkezinde buluştuk.

Editörümüz Ecz. Özlem Demir, yönetim asistanımız Nurdan Akdaş ve ben…

İçeri girdiğimizde Berat Bey, Barış Bey ve Fidan Hanım bizi girişte karşıladılar.

Berat Bey, hemen girişte Berko İlacın şahane bahçesine bakan, oldukça ferah bir oturma bölümü yaptırmış.

“- Malum Covid, burası daha geniş… Burada mı oturalım, yukarı odama mı çıkalım, nasıl istersiniz?” diye sordu.

“- Burası çok güzel, burada oturalım.” dedim.

Salgın koşulları yüzünden epeydir görüşemiyorduk. Hal hatır sorularından sonra. Hafifçe “ağır” mevzulara girdik.

Biz sorduk, Berat Bey yanıtladı…

Yanıtlarını özetleyerek yayımlıyoruz.

Bu güzel söyleşi ve konukseverlikleri için BERKO İLAÇ Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ecz. Berat Beran’ a, Genel Müdürü Sayın Ecz. Barış Özyutlu’ ya, Kurumsal İletişim Yöneticisi Sayın Fidan Akur’ a teşekkür ederiz.

 Ecz. Hakan Gençosmanoğlu

"Konuşmaktan Yanayım"

Ben her zaman diyaloğu savunmuş birisiyim. Bizim aramızda diyalog eksikliği var. Eczacı meslek örgütleri, eczacı meslektaşlarım…

Berko İlaç’ın kapısı herkese açık. Ben bütün meslektaşlarıma, meslek örgütü yöneticilerimize bir telefon kadar yakınım. Üstelik ben eczacıyım. Aramızda konuşmamız lazım. Her şeyi konuşabiliriz. Berko İlaç’la ilgili bir şey olduğu zaman istiyorum ki, bize bir sorulsun. Dinlesinler bizi. Problem mi var, ilacımız yok mu, niye yok… Her şeyi anlatabiliriz. Anlamadan, dinlemeden, sormadan yargıda bulunmamak lazım.

Hiçbir haklılığı olmayan durumlarla endüstrinin suçlanmasına karşıyım. Bu tarz yaklaşımların haksızlık olduğunu düşünüyorum.

“İlaçta Sıkıntı Oldu mu? Oldu”

İlaçta sıkıntı oldu mu? Evet, bazı ilaçlarda oldu. Ama niye oldu? Geçtiğimiz yaz ne çektiğimizi biz biliriz… COVID-19 salgını bütün dengemizi bozdu. Sağlık tüketiminde değişiklikler oldu. Geçtiğimiz yıl ürettiğimiz ilaçlar salgın koşulları nedeniyle satılmadı. Akut ilaçlarda büyük problemler yaşandı. Grip ilaçlarının ve pediatri ilaçlarının neredeyse miadı geçiyordu. Bizim ilaçlarımız genellikle akut tedavide kullanılan ilaçlar. Pandemi sebebiyle herkes evlerine kapandı. Hiç kimse sağlık kuruluşlarına gitmedi. Böyle olunca biz de imalat yapmadık. Ağır bir pandemi dönemi yaşadık. Cirolarımız yerle bir oldu. Bayağı bir sarsıldık.

Ama ağustos ayının sonundan itibaren inanılmaz bir talep patlaması yaşadık. Hiç kimsenin öngöremediği bir şey oldu ve ürettiğimiz ilaca 4 misli talep geldi. Üretimimizi yüzde 50 arttırdık ama yine de yetiştiremedik. Ürettiğimiz ilaçlar kendi depolarımıza girmeden ecza depolarına yollandı. Planlamalarımızın çok ötesinde bir durum oluştu. Fabrikamız maksimum kapasiteyle çalıştı, vardiya usulü çalıştı ama yine de yetişemedik. Diyorum ya, bu salgın koşulları, önce insanların aylarca evlerine kapanmaları, sonra da yeniden sokağa çıkmaları bizim üretim dengemizi bozdu. Ağustos ayından başlayan talebe yetişemedik açıkçası.

“Bizi de Denetlediler”

“İlaçları saklıyorlar” denildi. Böyle bir şey olması mümkün olabilir mi? Ben eczacıyım. Hasta çocuklar için kullanılacak ilaçların üretilmemesi söz konusu bile olamaz.

Bakanlık eczaneleri, depoları, sanayicileri denetledi. Bizi de gelip denetlediler. Üretim sistemimizi 2 katına çıkardığımızı gördüler. Üretimimize, arzımıza baktılar ve teşekkür edip gitti yetkililer... İlaç firmaları TİTCK (Türkiye Tıbbi Cihaz Kurumu) tarafından denetlenmekte. İsteyen herkes bu kurum üzerinden firmalarla ilgili gerekli raporları talep edebilir. Zaten GMP koşulları ile üretim yapan firmalarda hiçbir sürecin kayıtsız olması mümkün değildir.

“Biz Yalnızca Hakkımız Olanı İstiyoruz”

Türkiye’ de ilaç fiyatlandırması sürekli tartışılıyor. Biz hakkımız olmayan bir şey istemiyoruz ki. Hesap, kitap açık. Yapsınlar hesabı, versinler hakkımızı. Maliyetler ortada. İthal ham madde ve ambalaj giderleri yüzde 142, fabrika genel giderleri yüzde 39, araç kiralama bedelleri yüzde 50, enerji giderleri yüzde 240 arttı. Ben çalışanlarıma yılbaşını beklemeden zam yaptım. Yapmak zorundaydım. Her gün artan giderler karşısında şaşkın durumdayız. Sektör olarak tüm firmaların her adımı kayıt altındadır.

Türkiye’de dünya standartlarında üretim yapılıyor, ancak Avrupa’nın en ucuz ilacı bizde. Hakkımız verilmeden çalışamayız, üretemeyiz. Biz çalışmak, üretmek istiyoruz. İşimizi seviyoruz. Ama hakkımız olanı da almamız lazım.

“Böyle Olursa Yeni Moleküller Çıkaramayız”

Bizim pazarımızda 100 ilacın 75’i yerli ilaç firmalarının ürünlerinden oluşuyor. Ancak TL tutarı olarak pazarın yüzde 50’si yerli firmalara ait; yabancı firmalar ise yüzde 25’i kapsayan ürünleri ile TL olarak pazarın yüzde 50’sini alıyorlar. Adaletli olmak lazım.

Böyle olursa yeni moleküller çıkaramayız. Ar- Ge çalışmalarını hakkıyla yapamayız. Yerli İlaç Sanayisinin devlet tarafından mutlaka desteklenmesi lazım.

“Eczacılık Eğitiminden Başlayarak”

İlaç, eczacılık alanının geleceği için her süreci iyice bir gözden geçirmemiz lazım. Eczacılık eğitiminden, fakültelerden başlayarak her adıma bakmalıyız. Sanayici eczacı yetiştirmek şart.

“Toplum Sağlığı İçin Çalışıyoruz”

Toplum sağlığı için üreten, çalışan bir firma olarak canla başla çalışıyoruz. Talebe yetişebilmek için çaba harcıyoruz ve tam kapasite ile çalışıyoruz. Satış ekibimizi güçlendirdik. Girmediğimiz şehir hastaneleri ve fakültelere girmeye başlayacağız, tüm planlamaları yaptık. Eylül ayından itibaren alanımız ile ilgili tüm kongrelere katılmaya başladık. Dahiliye ekibimiz de çok iyi neticeler alıyor. Portföy olarak kronik ilaçlara yöneliyoruz. Berko İlaç, Türkiye’de ilk T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı ürün üretim izni alan firmadır. Hatta Türkiye’deki ilk Tarım Bakanlığı ruhsatı alan ürün bize ait olan Zinco-C 5mg isimli ürünümüzdür. Bu alanda başarılı da olduk, ancak bu alandan ilk çıkan firma da biz olduk. Gelecek stratejimizi T.C. Sağlık Bakanlığı onaylı ve reçeteli ürünler olarak güncelledik. Şu anda aktif çalıştığımız OTC ürünümüz bulunmuyor. Tamamı geri ödemede olan ve reçeteli ilaç statüsünde 60 adet ürünümüzü aktif olarak çalışmaktayız.

Ziyaretiniz için teşekkür ederim. Her zaman bekleriz. Hoş bir sohbet oldu yine. Bütün eczacı meslektaşlarıma selamlarımı, sevgilerimi gönderiyorum.

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat