SUNUŞ

BERKO İlaç’ın İstanbul- Ataşehir’de bulunan merkez binasında Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Berat Beran ve ekibini ziyaret ettik.

Ne zaman Berat Bey’i ziyarete gitsek hava müsaitse bahçede oturmak isteriz. Bilenler bilir, harika bir bahçeleri var. Yine öyle yaptık bahçede oturduk.

Eczacının Sesi Editörü Ecz. Özlem Demir ve Yönetim Asistanımız Nurdan Akdaş’la üçümüz birlikteydik.

Berko İlaç ekibinden Yönetim Kurulu Üyesi Eylem Beran, Genel Müdür Ecz. Barış Özyurtlu ve Kurumsal İletişim Yöneticisi Fidan Akur da sohbetimize katıldılar.

Berat Bey, içtenlikli ve akıcı sohbetiyle bilinir. Çaylarımız eşliğinde yine çok sıcak bir sohbet oldu. Saatler hızla aktı. Güzel bir gündü…

Tabii sohbet sürerken ses kayıt cihazımızı da izin alarak açtık.

Doğrusu bu uzun sohbeti özetlemek ve okunur bir hale getirmek biraz zor oldu, bir şey atlamayalım istedik.

Hiç araya girmeden aşağıda sizin için özetledik.

Nazik davetleri ve konukseverlikleri için BERKO İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ecz. Berat Beran ve ekibine çok teşekkür ederiz.

Ecz. Hakan Gençosmanoğlu

 

“Deprem İlaç Sektörünü Durdurdu”

6 Şubat depremi ilaç sanayisini durdurdu. Aslında her şeyi durdurdu. Öncesinde, geçtiğimiz sonbaharda ilaca ciddi bir talep vardı. Fabrikamız 24 saat çalışıyordu. Üretimi yetiştirmeye çalışıyorduk. 6 Şubat’tan sonra depremin açtığı derin yaralara odaklandık. Depremde bütün ülke olarak çok canımız yandı. Bölgede BERKO çalışanları da zarar gördüler. Temel acil ihtiyaçlarıyla ilgili hemen çalışanlarımızın yardımına koştuk. Bütün bölgede elimizden ne geliyorsa yapmaya çalıştık. BERKO Çocuk Tiyatrosu Eylem Beran’ın öncülüğünde bölgede oyunlar sahneledi. Çocukların yaşadıkları travma çok yıkıcıydı, o travmanın tedavisi için de çalıştık. Çalışmayı da sürdürüyoruz. Bölgedeki yaraların sarılması için çabalıyoruz.

 

“Fiyatlandırma Değişmeli, Sürdürülebilir Değil”

Biliyor musunuz, bizim çok güçlü bir ilaç sanayimiz var. Çok iyi yetişmiş insan gücümüz var ve tesislerimiz çok iyi. Doğru uygulamalar yapılırsa çok daha üretken, daha sağlıklı bir ilaç sektörümüz olur. Ama sağlık otoritesinin ilaç politikalarında hata var. Hep söylüyoruz, ülkemizde fiyatlandırma politikası çok yanlış, sürdürülebilir değil mutlaka değişmesi lazım. Aslında İlaç Fiyat Kararnamesi’nde sıkıntı yok. Sıkıntı uygulamada. Uygulamanın değişmesi ve ilaca hak edilen fiyatın verilmesi lazım… Başka sıkıntılarımız da var. Onların da bir an önce çözümlenmesi lazım. Hammadde sıkıntımız var. Hammaddeye ulaşmakta güçlük çekiyoruz. Bu politikalarla Ar-Ge çalışması yapmak, yeni molekül bulmak hayal… Doğruyu konuşalım. Olmaz, yapılamaz. Yabancılar Türkiye’ye geldiklerinde, torba torba ilaç alıp götürüyorlar. Çünkü dünyaya göre çok ucuz. Tüm bunların detaylıca konuşulması ve değerlendirilmesi lazım…

“Büyük Ailenin Parçasıyız”

Biz meslektaşlarımıza hep yakın duruyoruz. Daha doğrusu birlikteyiz. Biliyorsunuz ben de eczacıyım. Biz, o büyük ailenin bir parçasıyız. Eczacı meslek örgütlerinin gerçekleştirdikleri etkinliklere olanaklar ölçüsünde katılıyoruz. Ben gidiyorum, eczacılık fakültelerinde, meslek örgütlerimizin organizasyonlarında konuşuyorum. Gençlere, meslektaşlarıma tecrübelerimi aktarıyor, önerilerde bulunuyorum. Saha ekiplerimiz düzenli olarak eczanelerimizi ziyaret ediyorlar. Meslektaşlarımızdan gelen bütün talepleri elden geldiğince karşılıyoruz.

“Gelecekte Eczacılar İlaç Sektöründe Daha Fazla Yer Alacaklar”

Benim genel müdürüm bir eczacı. Barış, (Ecz. Barış Özyurtlu) eczanede büyümüş bir genç. Babası benim eczanemin çalışanıydı, birlikte çalışıyorduk. Herkes bilir, biz baba-oğul gibiyiz. İşine çok hakim çok çalışkan bir genç. Eczacılık fakültelerinde, öğrencilere yaptığım konuşmalarda hep söylüyorum. İlaç sanayisinin her alanında eczacılar çok daha fazla yer almalı. Eczacılar çalışmalı. Ama meslektaşlarımız sektöre hala çok fazla rağbet etmiyorlar. Ama yakın bir gelecekte bu artacak, biliyorum. Genç eczacılara her zaman söylüyorum, ilaç sektörüne yönelsinler ve yeniliklerin peşinden koşsunlar.

“BERKO İlaç Sürekli Büyüyor”

BERKO İlaç çok iyi işler yapıyor. Yeni atılımlar gerçekleştiriyoruz. Bu yüzden de heyecanlıyız. Biz hep yenilik ve ilkleri yapma peşinde koştuk. Yıllar öncesinde ilk serum fizyolojik preparatının üretilmesinden başlayarak hep yeniliklerin takipçisi olduk. Tableti olmayan sıvı ilaçları tablet olarak ürettik, ilk kombine preparatları sektöre kazandırdık. BERKO İlaç, yeniliklerle büyüdü bugünlere geldi. Tabi çalışmadan da olmuyor çok çalışmak gerekiyor. BERKO İlaç’ın fabrikasını sürekli büyütüyor ve yeniliyoruz. Sürekli yenilenmeden olmaz.

 

Ekip çok önemli, ekibin kendi içinde sürekli günün şartlarına göre eğitilmesi gerekiyor. Bunu yapıyoruz. Ben Yönetim Kurulu Başkanı olarak bütün BERKO çalışanlarıyla tek tek ilgilenirim. Onlarla yemek yer, sohbet ederim, dertleriyle dertlenirim. Bir sıkıntı olduğunda, elimizden geldiğince yardımlarına koşarız. Sağ olsunlar, BERKO çalışanlarının aidiyet duygusu yüksektir. Hepsine teşekkür ederim.  Reçeteli ilaçlarla ilgili çok yoğun çalışıyoruz. Yeni açılımlar peşindeyiz. Bir antibiyotik fabrikası projemiz var. Çok önemli bir aşamaya geldik. Daha fazla bilgi vermeyeyim ama yakında bir müjde vereceğim size. Şimdiden söyleyeyim, açılışa davetlisiniz. Ülkemizde 4 tane ilacımız ilk yüz içinde. Reçeteli ilaçlarda 18 ilaç ile 5. firma olduk. Sürekli büyüyoruz. Çok çalışıyoruz tabi. Yeni ilaçlar üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde sizlere yeni haberler vereceğiz.

“Yine Bekleriz”

Ziyaretiniz ve bu güzel sohbet için teşekkür ederim. Her zaman bekleriz. Sizin aracılığınızla bütün meslektaşlarıma, dostlara sevgilerimi, selamlarımı gönderiyorum.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat