1886 yıllarında Konya’da yaşamış  iki eczacı portresi…

                   ECZACI SÜREYYA ÜLGÜR & ECZACI İBRAHİM SIZMA

                                  ECZACI SÜREYYA ÜLGÜR

 

Konyada bir dönem yaşamış eczacılardan Süreyya Ülgür’e eski bir ecza şişesi etiketinde rastladık. Araştırmamız bu ecza şişesiyle başlamış oldu. Süreyya Ülgür’ü anlatırken Türk Eczahanesi’ni devir aldığı o dönemin eczacılarından İbrahim Süleyman SIZMA’dan bahsetmeden geçmek olmazdı.

                   Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan Koleksiyonu

SIZMA, İbrahim Süleyman 1921…

1921 Yılında mezuniyetinden sonra 1923’te Konya Türk Eczahanesini açtı. Bu eczane bir süre sonra Konya’da siyasetin, sohbetin merkezi oldu. Unutulmaz akşamüstlerinin yaşandığı espri dolu bir mekandı. II Dünya Savaşı yıllarında askere gitmiş, döndüğünde eczahanesini kalfası Mehmet Efendi’ye satarak İstanbul’a yerleşmeye, laboratuar kurmaya karar vermiştir. Bu sırada Konya’daki eczaneyi İbrahim Bey’in askere gittiği dönemlerde eczahanesinde mesul müdür olarak görev yapan ve hiçbir şekilde anlaşamadığı Süreyya Ülgür işletmeye başlamıştır. İstanbul’daki laboratuarı Hüsnü Emgen’in mesul müdürlüğünde önce Aşirefendi Caddesi Dilsizzade Han No:23’ de daha sonra Aşirefendi Caddesi Hanımeli Sokak Emek Han No: 8/6’da faaliyet göstermiştir.(1953-1954) İbrahim Sızma, daha sonra Barış Manço’nun evi olarak ünlenen konakta 1971’de ölmüştür.

Müstahzarları: Antidiyarin Sızma, Calcium sirop, Dişesil, Elixir Sinogen, Sızma, Ferrosin Sızma, Filikardin, Neuroflorin Sızma, Nöridonm, Pektoserol Öksürük Şurubu, Piodermal Sızma, Pyrothiazol, Tubil Öksürük Şurubu, Quinium Sızma, Quinium Compose Sızma, Sinobrom Sızma, Vagosedin.

ÜLGÜR, Süreyya 1906…

Konya, Türk Eczahanesi.

Süreyya Ülgür, 1906 mezunu bir eczacıdır. Biz onu Konya’daki Türk Eczahanesinin sorumlu olduğu dönemle tanıyoruz. Türk Eczahanesi kurucusu İbrahim Sızma, İstanbul’a yerleşerek Sızma Laboratuvarını kurmaya karar verdikten sonra, eczaneyi kalfası Mehmed Bey’e satar. Bu tarihten sonra Süreyya Bey bu eczanede sorumlu müdür olarak çalışmaya başlar. Sonraki yıllarda Süreyya Ülgür Konya’dan ayrılır ve Elazığ’da Merkez Eczahanesini açar.                                                                                                             

 KAYNAKLAR

  • Belgelerle Türk Eczacılığı Cilt:5 Gülnur-Mert Sandalcı 1840-1948
  • Türkiye Eczacılar Almanağı 1949   

        Araştırma: Ecz.Ahmet Nezihi PEKCAN

                          Ecz.Gamze BURÇAK

                    Ecz.Seda TELLİOĞLU

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat