Gözlemlediğimiz üzere, özellikle son yıllarda eczacılara ve diğer sağlık çalışanlarına karşı gösterilen şiddet olaylarında artış var.

Bu durumda oluşan talep ve olması gereken nedir?

Sağlık mensuplarına karşı şiddet uygulayan kişilere gerekli cezai müeyyidelerin uygulanacağı yasal düzenlemelerin acilen yapılarak yaşama geçirilmesidir. Olması gereken budur.

Hiç kimse, şifa dağıtan kimseleri darp etme, yaşamına kast etme, o sağlık mensubundan şifa bekleyen diğer hastaların hakkını gasp ederek mağduriyetlerine neden olma teşebbüsünde bulunmayı aklından bile geçirmemelidir, geçirememelidir. Eğer ki, sağlık hizmeti almasında haksızlığa uğradığı, gerekli hizmeti alamadığı kanaatine varan olursa yasal yollara başvurmalıdır.

Kendisinden "Sağlıkta Şiddet"e karşı yasal düzenlemeler oluşturması beklenen Sağlık Bakanlığımız, yasal düzenlemeler yerine dayak yiyen, darp edilen hatta canını yitiren sağlık mensupları için kitapçık bastırmış. Bu kitapçıkta da sağlık mensuplarına nasihatlerde bulunmuş.

İlgili konu hakkında daha geniş bilgi edinmek isteyenler; http://www.eczacininsesi.com/index.php?yon=haber&id=11639

linkini tıklayabilir.

Ben, "mümkünse espri yapın" önerisine takıldım.

Diyelim ki, yaklaşık 3 dakikada 1 hasta muayene etmek zorunda kalan bir sağlık mensubu o gerginlik anında espri yapabilme enerjisini kendinde bulabildi.

Şu  kesin ki, espri yaptığınızda, karşınızdaki espri yaptığınız kişi o espriyi anlayabilmeli. Eğer anlayamamışsa, o esprinin sonucunda da nahoş olaylar olması kuvvetle muhtemel.

Yapılan son araştırmaların basına yansıyan sonuçlarına göre ülkemizdeki kişiler arasında kitap okuma oranı binde onyediden, binde bire düşmüş. 1 kitap başına 12089 kişi düşüyormuş. 173 ülke arasında 86.ncı sıradaymışız.

Hangi öğretimi görmüş olursa olsun, okumayan insanlar ne derseniz deyin sizi anlayamazlar. İletişimlerini konuşarak değil, kaba kuvvete başvurarak halletme eğiliminde olurlar ve dolayısı ile güce taparlar. Onlar için doktor ilacı yazan, eczacı da ilacı raftan alıp veren kişidir. Başkaca bir ehemmiyetleri de yoktur.

Bakanlığın yaklaşımı zarar görenin yerine, zarar vereni aklamaya yönelik olmuş.

Ne diyelim. Kemal Sunal’ın Kibar Feyzo filmindeki tiplemesinin dediği gibi ...

"Agam eyleniir benimle"...

 

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel : 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat