Bugünlerde her ne oldu ise, iktidarın sağlıkla ilgili erki yine eczanelerin üzerine çökmeye başladı.

İlgili bürokratlarca tamamen kaldırılacağı bizzat dile getirilen eczanelerde eczane içi ısı-nem takibi zorunluluğu tekrar tarihi düzenlenerek yönetmelikte yerini aldı.

İlaçlara geleceği önceden ilan edilen fiyat artırım öncesi de bir anda eczane denetimleri başladı. Meslektaşlarımızdan gelen bildirimlere göre eczanenin elindeki stoklar ile TİTCK’nun İTS kayıtları karşılaştırılarak tutanaklar tutulup eczanelere kutu başına 500 küsur lira ceza kesileceği uyarıları yapılmış. İşin garip tarafı bu tutanaklarda takibi zorunlu olanlar haricindeki ilaçlar da var.

Ayrıca; takibi zorunlu olmasa da her ilaç için reçeteli olması ve reçete bilgilerinin eczane programlarına birebir işlenmesi istenmekte.

İTS uygulamasının başladığı 01.01.2009 yılı ve öncesi günler usuma düştü.

O dönem, "bu uygulamanın İlaç Takip Sistemi değil, Eczane Takip Sistemi olduğu" yönünde fikir bildirmiş, uyarılarımızı yapmıştık. Konu hakkında her daim özlemle andığımız rahmetli Ecz. Hadi Tomruk’un olayın hemen başında derlediği araştırma yazıları e-gazetemizin Dosya bölümünün arşivinde yer almakta. Merak edenlerin tek tek okumasında fayda var. Bugün kim ne derse desin, o günlerde yazılanlar kanıt niteliğindedir ve durumu yansıtır.

Gelinen günümüzde İTS’nin artık Eczane Takip Sistemi haline geldiği aşikardır.

Ne diyor sağlık otoritesi? "Eczanede toptan ilaç satışı yasak"...

Nedir bu "toptan" ibaresinin ölçüsü? İki, üç, beş kutu mu yoksa onlar, yüzlerle ifade edilen kutu adeti mi? Kişisel görüşlerle ifade edilenler haricinde belirlenmiş, mutabık kalınmış bir rakam var mı ortalıkta?

Kişi yurtdışına gidiyor ve tedavisi ile ilgili bir yıllık ilacını doktor reçetelendirdi. Bu durum "toptan" satış mı sayılacak yoksa perakende satış mı?

Defalarca kez çalışmadığı gözlemlenen ve dışarıdan kontrol olanağı olmadığı için verilerinin doğruluğu şüpheli İlaç Takip Sisteminden kaynaklanan hataların ceremesini neden eczacı çekmek zorunda kalıyor?

Savunma sanayi üretimlerinde bile bu derece sıkı bir denetim olmaz iken, bırakın vitamin/mineral kombinasyonlarını sadece eczanelerde satılması zorunlu ilaç etken maddesi içeren, örneğin Minoksidil etken maddeli ürünlerin eczane dışında satılmaları göz ardı edilirken eczanelerin üzerine bu kadar yüklenilmesinin nedenini kendime izah edemiyorum.

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel : 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat