Bir Yanda Eczacı Diğer Yanda Rekabet Kurumu

 Ecz. Burhanettin BULUT
(Adana Eczacı Odası Başkanı)



Bir yanda sağlık gibi en insani en sosyal bir durum; bir yanda İMF.
Bir yanda “ben sağlıkçıyım, eczanemde sağlık merkezi” diyen bizler; diğer yanda ilacı ticari bir meta gibi gören, eczaneleri ticarethane zanneden “Rekabet Kurumu”.

Yeni ilaç fiyat kararnamesi ile ilaç fiyatındaki sabitlik, statik durum hareketli hale geldi. İlaç fiyatı daha şeffaf hale gelmesine rağmen her an bir fiyat değişikliği ile bizler karşı karşıyayız. Serbest ilaç fiyatının yerini “küresel ilaç fiyatı” aldı. Majistral ilaç döneminde tek hakim olan eczacı, sanayi dönemi ile birlikte etkinliğini ilaç sanayi ile paylaştı. Bugün ise satın alıcı yani devlet “tek satın alıcı” ve “kanun koyucu” özelliği ile ilacın belirleyeni oldu.

Ülkeler artık şirketler tarafından yönetilmeye başlandı. Ekonomik rant bilinen tüm değerlerin önüne geçti.

Ülkemizde ilaçta ve sağlıkta yaşananlar da bunlardan farklı değil. Son yıllarda çıkarılan yasalara baktığımızda öncelikle neo-liberal odakların, cumhuriyetin kamu yararı ve kamu hizmeti eksenli örgütlenmiş işlevlerinin hızla tasfiye edildiğini görüyoruz.

Genel sağlık sigortası ile sağlığın kamu hizmeti niteliği gözetilmeksizin piyasaya devri amaçlanmaktadır.


Oysa anayasanın 2,5,10,12,13,17,49,56,60,61,62, ve 65. maddelerinde Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde, uluslar arası çalışma örgütü sözleşmelerinde ve Avrupa sosyal Şartında; sosyal güvenlik hakkı temel insan hakkı olarak tarif edilmektedir.

Bir yanda sağlık gibi en insani en sosyal bir durum; bir yanda İMF.

Bir yanda “ben sağlıkçıyım, eczanemde sağlık merkezi” diyen bizler; diğer yanda ilacı ticari bir meta gibi gören, eczaneleri ticarethane zanneden “Rekabet Kurumu”.


İlacın ve eczacılığın ekonomik olarak doğrudan muhatapları siyasi otorite yani hükümet, ilaç sanayi ve dağıtım kanalıdır.


Eczacı-ilaç sanayi ve dağıtım kanalı ile olan ilişkilerimiz uzlaşmaz olmamasına rağmen çok ta ileri olduğu söylenemez. Ortak temel ve birbirimizi koruyan geliştiren noktalarda ilişkiler geliştirilmelidir.

Son zamanlarda çok uluslu şirketlerin ülkemizde jenerik ilaç üreticisi olarak bir çok yerli ilaç firmasını satın aldı. Bir çok firma bu girişimlere karşı çıkmaktadır.


Küreselleşmenin yarattığı iktisadi yeni kuralların farkındayız.Küresel rekabet için küresel işbirlikleri gerekebiliyor ancak şirketlerin top yekun devri sakıncalıdır.


Adana Eczacı Odası olarak ilaç stratejik bir ürün olduğu için yerli ilaç sanayinin desteklenmesi noktasında gelişmesi noktasında tarafız.
Jenerik ilaç noktasında tarafız.


 

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat