Gıda Mühendisi Besra Etik

EBEVEYNLERİN ORTAK KAYGISI! ‘ÇOCUĞUM YETERLİ BESLENMİYOR’
Çocuklarımızın kötü beslenme alışkanlıkları ya da doğru beslenmediği düşüncesi; GDO’lu besinler, organik sandığımız ama olmayan ürünler, fast-food tuzakları, palm yağı karmaşası, glukoz, vs.vs… Bu çağda tam bir kaos…

Ne yapmalıyız sorusuna birlikte cevap arayalım ve durumu en başından ele almaya çalışalım;

Çocuklar ilk yaşlarını doldurduklarında, beslenmeleri artık ailenin en önemli konusu haline gelir ve mideleri küçük olduğundan günde 6 kez (az miktarlarda) beslenmeye ihtiyaçları vardır. Bu nedenle, sık yemek isterler ve ebeveynlerinin onlara sağlıklı yiyecekler sunmaları gereklidir (sebzeler, meyveler, yağsız et ve balıklar, ekmek, pirinç, makarna ve süt ürünleri). Ayrıca yemeklerden sonra veya öğün aralarında süt veya su içmeleri önemlidir. Ailede tüm bireylerin sağlıklı beslenme ve sağlıklı olma hakkı göz önüne alındığında ebeveynlik sorumlulukları ön plana çıkar.

Bu dönemde çocuğun aile ile birlikte yemek yemesi, beslenme alışkanlıklarını kazandırma aşamasında kesinlikle teşvik edicidir. Tabi bu teşvikle beraber, çocuklar aile bireylerini taklit etmeye başlar. Eğer siz sağlıklı yiyecek yer ve bol bol su içerseniz çocuğunuzda aynısını yapacaktır ama yine de damak tatları şekillendikçe çocukları çeşitli ve sağlıklı beslemek güçleşebilir. Bu durum, çocuklarda gerekli vitamin ve minerallerin yetersiz alımına, uzun dönemde ise eksikliğine neden olur. Kaçınılmaz olan ise büyüme ve gelişim ile ilgili bu gerekli komponentlerin yetersiz ya da eksik alınması sonucunda çocukların tam sağlıklılık durumlarının aksamasıdır. Böyle bir durum oluştuğu takdirde, besin takviyeleri çocukların büyüme ve gelişimlerini desteklemek için başvurabileceğiniz en önemli kaynaklardır. Besin takviyeleri ile günlük vitamin ve mineral ihtiyacını optimum düzeyde karşılayabilmek mümkündür.

Ebeveynler için bir başka sorun olan, yemek yemeği reddeden çocukların bunu neden yaptıklarına değinecek olursak, çocuklar şu durumlarda yemek yemeyi reddedebilirler;

  • Yiyebileceklerinden fazla miktarlarda tabaklarını doldurmak,
  • Gereksiz içecek ve abur cubur alışkanlığına sahip olmaları,
  • Yemeği bir yetişkin gibi kendileri yemek istemeleri,
  • Çok yorgun olmaları,
  • Kendilerini iyi hissetmemeleri.

Çözüm olarak, yukarıda yazılı olan maddelere dikkat edilmeli ve;

  • Yeni tadacakları yiyecekler beslenmenin başında denettirilmelidir, eğer reddederlerse daha sonra yeniden denenmelidir.
  • Çocuklar yemek yemeği istemezse, yaşayacağınız telaş sizi yanlış yöne yönlendirebilir (istediği sağlıksız şeyi yemesine izin vermek gibi) ancak unutulmamalıdır ki, hiçbir çocuk kendi kendini açlıktan öldürmez.
  • Çocuklara sağlıklı yiyecekler sunmaya devam edilmelidir. Onlar da zamanı geldiğinde sağlıklı yiyecekleri tercih edeceklerdir.

Dikkat edilmesi gerekenler;

  • Çocuğu yemeğe zorlamak, yemekten önce gereksiz sıvı veya atıştırmalıklar vermek, abur cuburlarla veya tatlılarla beslemek veya abur cuburla veya tatlı içeceklerle rüşvet tarzı ödüllendirmek (akşam yemeğini yersen sana dondurma vereceğim demek gibi) çocuklarınızda zararlı alışkanlıklara ve sağlıksız beslenmeye zemin hazırlamaktadır.
  • Çocukların boğazına kaçacak kuru yemiş gibi sert ve küçük şeyler verilmemelidir.  (Beslenirken mutfağa geçip onu yalnız bırakmayın, unutmayın boğulmanın ne zaman olacağı belli olmaz).
  • Çocuklara meyve suyu yerine meyve vermek en sağlıklı olanıdır. (Bilinenin aksine meyvenin suyu meyveden daha faydalı değildir.) Çocuklarınıza aralarda meyve suyu vermektense yemekler sırasında meyve vermeniz en sağlıklı seçenektir.
  • Şekerli içecekler, meyveli içecekler, vitamin destekli sular, aromalı sular, enerji içecekleri ve spor içecekleri çocuklar için sağlıksız bir seçimdir ve kilo almaya veya diş çürümesine neden olabilir. Sporcu veya enerji içecekleri ayrıca, çocuğunuzu çok heyecanlandıran ve bitkin bırakan kafein içerir. Bu tür içecekler çocukların gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bunun yerine yeterli miktarda alınan vitamin ve mineraller çocukların enerji seviyelerini dengelemelerine yardımcı olur.
  • Özellikle yaz aylarında aşırı abur cubur ve sağlıksız beslenme dolayısı ile aşırı kalori alımı çocukların gelişimini olumsuz etkiler. Unutmayın, çocukların dengeli düzenli beslenmesi ve ihtiyaçları olan besinleri alması her zaman önemlidir.

 

Peki bu çocuklarımızın dengeli beslenmesi sorunsalını nasıl çözeceğiz diye düşündüğümüzde ve yukarıda anlatmaya çalıştığımız bilgiler ışığında bakıldığında; Çocuklarda besin takviyesine ihtiyaç, çocukların büyüme ve gelişimlerini desteklemek ve eksikliklerini gidermek için önemli olduğu gibi, bazı elzem aminoasitler, vitaminler ve minerallerin yeterli miktarlarda alınması gereklidir. Çocukların sağlıklı büyüme ve gelişmesi için en önemli aminoasitlerden biri ise L-Arjinindir. L-Arjinin, vücutta protein sentezi için temel bir bileşendir. Proteinsiz büyüme ve gelişme mümkün değildir. Çünkü vücudumuzun büyük bir kısmı proteinlerden oluşur. L-Arjinin, protein sentezi süreçlerinde kullanılan birinci derecede önemli bir aminoasittir. Bu aminoasitin eksikliğinde veya çocukların hızlı büyüme, gelişme dönemlerinde L-Arjinine olan ihtiyaçları artmaktadır. Bu dönemlerde L-Arjinin içeren besin takviyeleri kullanmak çocukların büyüme ve gelişmesine katkı sağlarken aynı zamanda onlara dengeli bir beslenme diyeti uygulamak en iyi yaklaşımdır. Çocukların hem günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayan hem de boy uzamasına destek olabilecek L-Arjinin içeren vitamin ve mineraller ebeveynler tarafından tercih edilebilir.

Ayrıca ve son olarak; Yeni nesil belki de hangi ürünün kışın, hangi ürünün yazın yetiştiğini bilemeyecek. Çünkü artık her meyve ve sebzeyi yılın her ayında görebiliyoruz. Görmemiz, bu yiyecekleri tüketmemizi haklı kılar mı? Tabii ki hayır! Unutmayın ki vücudumuzun metabolizması ve gereksinimi yılın mevsimine göre değişiklik gösterir. Bu nedenle, besin takviyeleri mevsimlere göre örneğin kış aylarında C vitamini içeren, bahar aylarında ise alerjik atakları önleyici olması açısından Quarsetin ile güçlendirilmiş takviyeler alınması çocuklarımız için daha doğru olacaktır.

 

Çocuklarınızla birlikte sağlıklı günler dilleriz.

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat