Ecz. Süleyman ARSLANTÜRK

Son büyük depremin 40. günü. Küçük küçük depremler üstüne bir de sel felaketi geldi.
Dünyada ilk büyük depremden sonra kim bilir kaç deprem oldu, kim bilir hangi canları, hangi yapıları, hangi krallıkları, hangi uygarlıkları yok etti.
Dünyanın huyu kaderi yapısı bu, afetler depremler felaketler oldu, olacak.
Gündemimiz önlem alıp can kayıplarını yıkımları azaltmak; çıkarcılara, organize avantacılara, tekkeyi bekleyen çorbacılara meydan bırakmamak.
Ölçülmesi çok zor kayıplar ve zararlar yaşadık. Herkes memnun ki yerinden, kimse hatalıyım demedi; istifa etmedi, görevden alınmadı ama milletvekili olmak için istifa edildi.

18 Mart 1915 Çanakkale Şehitlerini Anma Günü. 6 Mart 2023’ü de “Deprem ve Afetleri Unutmama Hazırlanma Kayıpları Anma Anlama Günü” yapmalıyız. 1915 de şehit ve gazilerimiz, 2023’de de deprem kayıp ölü ve yaralılarımız yıkımlarımız net sayıları bilinemeyecek kadar çok oldu.
Çanakkale ile dünya durdukça övüneceğiz, deprem kayıplarımız için ise kimimiz takdiri ilahi, kimimiz ise takdiri siyasi dedik, kadersizlik dedik; her ne dedikse boynumuz hep bükük kalacak.
Göz göre göre, kulak duya duya bilime inanılmaması güvenilmemesi ve beleşçilerin çıkarcıların, rüşvetçilerin organize soygunu olarak tarihe geçecek.
Biri zafer, biri de birikmiş büyük bir bozgun, özetle birisi başarıların, öbürü başarısızlıkların toplamı. Yaşam da işte böyle bir şey, başarılar artı başarısızlıklar toplamı.
Başımıza gelenlerden ders ala ala sürdürüyoruz yaşamımızı. Yara yavaş yavaş iyileşecek.
Umarım bu afetleri de dua ile 40. gün mevlidi şerifi ile şeytanın işe karışabileceği hesaba katılmadan acele yapılacak inşaatlar ile başımızdan atmaya çalışmayız.
Umarım afetlerden, gereksiz din, mezhep, politik, terör gerginliklerinden gerekli dersleri çıkarır gerekli önlemleri alırız.
Umarım seçim bahanesi ile her şeyi unutmayız; birbirine karıştırmayız.

Ne Yapmalı?
- İktidar ve muhalefet taktik ve zihniyet değiştirerek yalnız yaptıklarından değil yapamadıklarından da sorumlu olduklarını akıldan çıkarmamalı; insanları yetersiz yardımlarla oyalamamalı.
- Daha duyarlı olması gereken tpluma suçu hazırlamadan, işi cemaatlere mezheplere tarikatlara bırakmadan yoğun bir şekilde evrensel ahlak bilim değerleri ve demokrasi eğitimi verilmeli.
- Okulu bitiren mühendis, mimar, eczacı vs. ertesi günü yetkin rütbesinde iş yapamamalı; bakış açısı, deneyim, kültür birikiminden sonra üstatların bağımsız tarafsız bir kurumundan bir dizi sınavlardan geçerek aşama aşama yetkinleşerek sorumluluk alabilmeli.
- İlçe, il, bölge, ülke çapında hükümet, yerel yönetim, odalar, gönüllüler eşgüdümlü net yönetim planları belirlenmeli.
- Afet sonrası yapılacak işlere de sadece hükümet ile değil gene aynı bileşenlerin belirli oranlarda söz sahibi olmaları ile karar verilmeli.
- Üniversite kentlerinde cami mescid bar kafe yaptığımız kadar da bilim evi kitapevi kütüphane spor alanı yeşil alan yapılmalı.
- Her insan herkes karşısında her şeyden sorumludur. (Dostoyevski)
- Aynı gökyüzü altında bir direniştir yaşamak. (Cemal Süreyya)
Direnelim yaşayalım.
Kaçacak yerimiz yok.
Barınacak beslenecek gönlü alınacak korunacak ısınacak sarılacak teselli edilecek yatacak yuva bekleyenleri hırsımız uğruna, politika uğruna daha fazla bekletmeyelim üzmeyelim.


Ecz. Süleyman ARSLANTÜRK



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat