Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan vitaminler ilaç tanımından çıkarılıp takviye edici gıda olarak Tarım Bakanlığı’ndan ruhsatlandırılarak eczane dışına çıkarılmasına itiraz ettiğimizde eczacılar linç edilmişti;

          Eczacılar pahalı satıyorlardı, iyi oldu!

Karları ve kazançları düştüğü için istemiyorlar!

Paragöz eczacılar!

Neler neler duydu bu kulaklar!

          …

          Bugün oluşan pandemi ortamında c vitamini effervesan tablet eczanelerde 57 TL ama internette 110 TL!

          64 TL’ye sattığımız ama şu an bulamadığımız Sambucus Nigra içeren effervesan tablete 1.000 TL (yazı ile bin TL) fiyat koyup satan internet sitesi bile var!

          Nasılsa cezasını bir kutunun satışından aldığı parayla ödeyip devam eder hayatına.

          “Suratis’te daha ucuuuz, sizde niye böyle pahalııı?” diyenler de suratlarına kapanmış kepenkten başka bir şey göremiyorlar şu günlerde.

          Pandemi yüzünden süresiz kapattılar, ne zaman açılacakları da belli değil.

          Ama eczaneler hala tam kadro hizmete devam ediyor.

          Hem de aynı fiyattan, aynı kaliteyle.

          …

          Fiyat demişken;

          Son birkaç yıldır eylül ayında başlayan ve yaklaşık altı ay süren ilaç yokları sürecinde hiçbir eczaneden resmi satış fiyatından daha pahalıya alınan satılan bir ürün var mı?

          Bu yönde yapılmış 80 milyonda bir şikayet var mı?

          Yok!!!

          Elde edilecek karı 3-5 lira olan o ilaçları hastalarımıza ulaştırabilmek için arkadaşlarımızdan takasla temin etmek için yaktığımız benzinlerle bir Anadolu kasabası toplu olarak karayoluyla iki defa hacca, dört defa umreye gider döner.

          Ama şeytan taşlar gibi taştan ağır ifadelerle suçlanan yine eczacılar…

          Niye saklıyorsunuz?!?

          Niye stokluyorsunuz?!?

          …

          “Gelecek yüzde 15’lik zammı bekleyip altı ay boyunca satmayınca eczacı ne kazanacak, söyler misin?” sorusuna cevap veremeyen IQ’su ayakkabı numarasından küçük olanlara göre kendi canımıza eziyetten zevk alan bir meslek gurubuyuz herhalde(!)

          …

          En yetkili makamlarca da açıklandığı üzere; ülkemizdeki ilk resmi vakadan önce tüm üreticiler maskeleri yurtdışına satmış, fiyatları da yurtdışından gelen talepler doğrultusunda artmış, hiç alakası olmayan insanlar maske alıp satar olmuş, eczacılar yüzlerine takacak maske bulamamış durumda, ama tüm eczanelere maske denetimleri yapılıyor, alış faturasını gösterse bile “Bir yıl önceki fiyattan niye satmıyorsun?” ya da “Ceza kesmemek olmaz, gelmişken bari fiş cezası keselim” diyerek cezalar kesiliyor.

          Bu da yetmiyor, daha ceza tebliğ edilmeden eczacıların isimleri sanki İnterpol tarafından arananlar listesi yayınlanır gibi yayınlanıyor.

          Listede Escobar kılıklı adamlar yok ama evine gitmeyen, gitse de eve girince kırklanan, vebalı gibi ayrı odaya kapanan, bir daha belki sarılamayacağı çocuğuna sarılamayan, bütün bunları yaşamasına rağmen ertesi gün eczaneye yine giden eczacılar var!

          Niye?

          Kapısına gelen ya da telefon açıp maske var mı diye soran, yok cevabını alınca da “bende var abi” diyen adamlardan nerede üretildiği belli olmayan maskeyi almayıp ecza deposundan faturalı olarak aldığı maskeyi yine aldığı fiyattan ya da eczacı karıyla satıp kazanacağı 30-40 kuruşa tamah edip bunca hakareti, linçi yemek için mi???

          …

          Liste yayınlandıktan hemen sonra yetkili bir ağızdan verilen müjdeli haber olmasa çok daha fazla içerleyecektim ama haber içime su serpti çok şükür;

“Vatandaşlarımız sebze meyve aldıkları yerden bile artık maske alabilecekler!!!”

Tıbbi malzeme statüsündeki maskeyi, eldiveni, biosidal ruhsatlı dezenfektanı eczane dışında herkes nasıl oluyor da satıyordu, orası ayrı ama maskeli pırasa, ekmek yanı dezenfektan…

Süper bir fikir(!)

İçinde bulunduğumuz koşullarda Sağlık Bakanlığı bu ürünleri ÜTS kaydını zorunlu tutarak sadece ecza depoları ve eczaneler üzerinden sattırsa çok iyi olurdu, ama çok zor bir şey, neredeyse imkansız(!!!)

Ben de hep zor olan şeyleri talep ediyorum(!)

Oysa yap bir plan, ver virüsün eline…

Aklı varsa arkasına bakmadan kaçar zaten…



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat